Jobcrafting

Een fijne baan hebben en daar blijven is niet altijd voldoende om enthousiast te blijven. Bevlogen mensen doen aan jobcrafting; ze blijven sleutelen aan hun baan om het zo boeiend mogelijk te houden en het zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij hun drijfveren. Bied jezelf aan voor taken en projecten waarbij je jouw talent kunt inzetten. Vergroot je talent door beetje bij beetje steeds meer te doen van waar je goed in bent. Daarnaast probeer je de taken waarvoor je niet meer gemotiveerd bent af te stoten. Er is vast een collega die juist energie van deze taken krijgt.

Bevlogen mensen gaan op zoek naar interessante taken, zij creëren een juiste balans tussen de verplichte taken en de taken die hen energie geven.

Om te gaan jobcraften is het allereerst van belang om te weten wat jouw talenten zijn. Welke taken vind jij leuk? Vervolgens ga je op zoek naar manieren om je talenten beter te benutten in je huidige werk om zo te zorgen voor meer bevlogenheid. Mogelijk kan je meedoen aan een project of neem je het initiatief voor een nieuw onderwerp. Laat je omgeving ook weten wat je leuk vind en waar je goed in bent. Dan kunnen zij misschien met je meedenken of je noemen bij een passend project. Onbekend maakt onbemind.

Daarnaast is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen, je loopt dan minder kans dat je vastloopt in een motivatiedip. Demotivatie is meestal een gevolg van een gebrek aan uitdaging en van het gevoel dat je je talenten niet gebruikt. Daarnaast is je persoonlijke ontwikkeling goed voor je zelfvertrouwen en om bij te blijven met de veranderingen in je omgeving. Voor je vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling ben je zelf verantwoordelijk.

Vragen aan jezelf:

  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat zijn mijn talenten?
  • Wordt er in mijn functie voldoende beroep gedaan op mijn talenten?
  • Welke kenmerken heeft mijn ideale baan?
  • Welke taken kan ik afstoten?
  • Welke taken wil ik oppakken?
  • Hoe kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling?

Ik ben benieuwd welke mogelijkheden jij ziet om jobcrafting toe te passen in jouw functie.

Ook interessant:

gereedschap