Werken met plezier; drie vragen

Je ziet het vrijwel meteen; welke medewerkers werken met plezier en welke medewerkers niet. In een winkel kies ik bij voorkeur een kassa met een caissière die haar werk zichtbaar leuk vindt, ook al is haar rij iets langer. Ik ga dan met een goed gevoel de winkel uit. Ook als ik aan het werk ben vind ik het fijner om samen te werken met collega’s die werken met plezier. Herken je dat?

Mensen die werken met plezier

Een mooi voorbeeld van iemand die werkt met plezier is de toiletdame bij de HEMA bij ons in de buurt. Met drie kinderen kwam ik daar nog wel eens en ik moet zeggen dat ik dat niet zo erg vind. Deze toiletdame houdt haar wc altijd lekker fris en poetst na elke wc-bezoekje opgewekt de bril. Daarnaast maakt ze met alle bezoekers een kort praatje, waarmee ze iedereen ziet en aandacht geeft. Ze heeft ook een etagère met snoepjes, die ze ruimhartig deelt. Ze kletst, poetst en geeft de klanten aandacht. Ze geniet zichtbaar van haar werk en straalt dat uit.

Ook onze pakketbezorger van Post Nl is een heerlijke vrolijke vent, een jonge gozer van Arubaanse afkomst met een gouden tand die vrolijk vonkelt als hij lacht. En dat doet hij vaak. Hij biedt het pakketje aan met een lach en een grapje. Maar hij weet ook precies wie waar woont en is bereid net een stapje extra te doen. De kinderen in de wijk zijn ook dol op hem, hij is vrolijk en dat is heel besmettelijk. Als ik de deur dicht heb gedaan met het pakketje in mijn handen, merk ik dat hij toch elke keer weer een glimlach op mijn gezicht krijgt. En dat komt niet perse door het pakketje, want ook als ik een pakketje voor de buren aanneem, heb ik die glimlach.

Werk jij met plezier?

Deze toiletdame en pakketbezorger stralen uit dat zij het werk wat ze doen leuk vinden en met plezier werken. Ik gun jou en de medewerkers in de organisatie ook zo’n plezier in het werk. Want hoe zit dat voor jou? Hoe zit dat voor de medewerkers? Ben jij een stralend voorbeeld van iemand die werkt met plezier? Zeg eens eerlijk? Welk cijfer zou jij jouw werkplezier geven van 1 tot 10? Ben je daarmee tevreden of wil je dat verbeteren?

Drie elementen van werken met plezier

Werken met plezier begint met drie belangrijke vragen:

  • Hoeveel plezier ervaar je? Welke gevoelens heb jij over je werk? Je hebt zelf veel invloed op jouw geluksgevoel. Interessant om eens goed te bedenken hoe je je werk ervaart en wat je zelf kunt doen om gedachten om te buigen.
  • Hoeveel van je kwaliteiten kan je benutten? Waar krijg jij energie van? Aan het eind van je werkdag wil je graag voldaan naar huis, doordat je je kwaliteiten optimaal hebt kunnen inzetten. Goed om te weten wat je kwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt. Kan je dit voldoende inzetten in je werk?
  • Hoe zinvol vind jij je werk? Een schoonmaker die zijn werk omschrijft als het opruimen van de zooi van een ander ervaart minder werkplezier dan zijn collega die zijn werk omschrijft als het leveren van een bijdrage aan de genezing van de patiënten. Welke ‘zin’ heeft jouw werk?

Lastige vragen die ik hierboven stel. Vragen om echt eens bij stil te staan. Alleen of met een ander. Ik merk dat deelnemers die bij mij komen al langere tijd nadenken over dergelijke vragen en dat het een chaos wordt in hun hoofd. Door samen aan de slag te gaan, ga je gestructureerd nadenken over wat voor jou belangrijk is om te werken met plezier. Zo krijg je duidelijkheid en kan je stappen maken.

Ik word steeds niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

 

Enkele maanden geleden ontving ik een e-mail van een bekende, laten we hem Hans noemen, waarin hij teleurgesteld schreef dat hij weer niet was uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hij had al meerdere malen intern gesolliciteerd naar een functie waarin hij hoopte door te groeien. Het was duidelijk dat hij boos, maar ook teleurgesteld was. Hij wilde zo graag een stap maken en steeds kreeg hij een deksel op zijn neus. Hij wist niet meer hoe verder en schakelde mijn hulp in.

Interne sollicitatie

In ons eerste gesprek dat volgde bleek dat Hans inmiddels twaalf jaar in zijn huidige functie werkte. Nu wilde hij een stap in zijn loopbaan maken en het liefst intern. De organisatie waar hij werkte paste goed bij zijn idealen en het leek hem dat juist intern de meeste kansen waren. Ik vroeg hem op welke functies hij zoal had gesolliciteerd en toen bleek dat hij in het afgelopen half jaar op wel vijf heel verschillende functies had gesolliciteerd. Ik kon geen lijn vinden in deze vacatures en vroeg Hans hiernaar. Ook hij vond het een lastige vraag en nu bleek Hans ook niet zo’n duidelijk beeld te hebben wat hij zocht in zijn volgende functie. Hans keek nu vooral naar een stap verder in de organisatie, de richting leek minder belangrijk.

De sollicitatie-activiteiten blijven veelal niet onopgemerkt bij de afdeling HRM. Zij begeleiden de sollicitatie-activiteiten en hebben zo zicht wie er intern solliciteert. Wanneer je in een korte tijd op heel diverse vacatures solliciteert, geeft dat een beeld dat je met hagel schiet en dat werkt niet in je voordeel.

Sollicitatiebrief en cv

Daarnaast had Hans zijn cv en sollicitatiebrief meegenomen. Deze had hij ruim twaalf jaar geleden opgesteld en aangepast aan zijn laatste werkervaring. Zijn cv en brief straalden niet het vakmanschap uit waar Hans me in ons gesprek over vertelde. En juist je cv en in tweede instantie je brief is de toegang tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Ook intern geldt dit als een belangrijke deur naar de volgende stap.

Ik heb eerder gemerkt dat medewerkers verwachten dat als zij intern solliciteren de brief en het cv niet zo belangrijk zijn. Dit is een misvatting, organisaties worden steeds groter en deze twee documenten zijn een eerste opstap naar een vacature. De kans is groot dat de behandelend HRM-adviseur of leidinggevende jou niet persoonlijk kent. Je cv en brief zijn dan een eerste kennismaking. 

Loopbaantraject

Hans besloot een traject bij mij te doen om zo een volgende keer goed voorbereid te zijn op een sollicitatie. In het traject keken we naar zijn loopbaan tot nu toe, zijn sterke punten, de zaken die hij belangrijk vindt in het werk. Met deze puzzelstukjes werd het Hans duidelijk op welke vacatures hij wilde gaan solliciteren. Aan het eind van het traject hebben we gewerkt aan een nieuwe versie van zijn cv en brief. Heel gaaf om te zien hoe blij Hans ook was met zijn nieuwe cv, waarin duidelijk naar voren kwam welke ervaring en kennis hij had opgedaan. Door dit traject was hij bovendien goed voorbereid op een sollicitatiegesprek. Niet dat Hans nu stilletjes zit te wachten op vacatures, hij heeft al diverse collega’s in de organisatie gesproken over hun functie in de organisatie. Op deze manier krijgt Hans meer idee wat de functie inhoudt en heel slim, hij maakt zichzelf op een positieve manier zichtbaar.

Gratis Skype gesprek

Wil jij goed voorbereid zijn voor je volgende loopbaanstap? Ik bied je een gratis Skype of Facetime gesprek van 20 minuten aan, waarbij ik met je mee denk over je loopbaan. Je ontvangt in dit gesprek minstens twee handige tips die je onmiddellijk kan toepassen. Stuur me een e-mail voor het plannen van dit gesprek.

Heb je nog vragen of is er iets anders waarmee ik je kan helpen? Neem dan gerust contact met mij op via Mariska@mefactor.nl

Pak zelf de regie en kom in actie.