Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Juiste prioriteiten stellen

Ik had het laten versloffen; mijn ochtendwandelingen. ? Nu toch de wekker weer een half uur eerder gezet en ‘s ochtends een wandeling van drie kwartier voordat ik ga werken. Toch wel heel lekker. 

Ook de bootcamptrainingen weer gestart. Ja, sporten zit niet automatisch in mijn systeem. Maar ik weet dat het goed voor me is. Het is niet urgent, maar wel belangrijk. 

Ken jij de Eisenhouwer matrix? Ik vind het een handig hulpmiddel om mijn prioriteiten te stellen. De Eisenhouwer matrix kent vier kwadranten 

  • urgent en belangrijk, 
  • urgent en niet belangrijk, 
  • niet urgent wel belangrijk en 
  • niet urgent en niet belangrijk

Ik zal de vier kwadranten hieronder kort uitleggen

Urgent en belangrijk

Dit is het kwadrant waar directe actie nodig is. Bijvoorbeeld een lekkage in je huis, dat moet direct verholpen worden. Deze taken moeten vandaag of binnen enkele uren worden voltooid. Dit is reactief gedrag, de omstandigheden bepalen jouw agenda. Het is de kunst hier zo min mogelijk taken van te hebben. Door te veel activiteiten in dit kwadrant ontstaat werkstress. 

Niet urgent wel belangrijk

Dit is eigenlijk het kwadrant waar je veel tijd aan moet besteden. In het kwadrant niet urgent wel belangrijk valt bijvoorbeeld sporten of elk half jaar naar de tandarts. Op tijd je het onderhoud van je huis uitvoeren enzovoorts. Als je het sporten een keer overslaat, is dat niet direct erg. Maar sla je het langer over dan heeft dat effect op je gezondheid, de taak kan dan doorschieten naar het stresskwadrant ‘urgent en belangrijk’.

Het is dus goed om tijd vrij te maken voor activiteiten die in dit kwadrant horen. Dit is proactief gedrag, je gaat belangrijke zaken inplannen. 

Urgent en niet belangrijk

Hierin zitten de activiteiten die niet belangrijk voor jou zijn of niet tot jouw takenpakket horen. Hierin zitten ook de activiteiten waarvan je de neiging hebt om ze snel op te pakken, maar dat ze eigenlijk niet bijdragen aan wat voor jou belangrijk is. Ik ben een kei om de afwas te doen, toch te gaan stofzuigen en andere huishoudelijke klussen vind ik opeens heel urgent, als ik eigenlijk van plan ben om mijn administratie te gaan doen. Mijn uitstelgedrag past heel goed in dit kwadrant. Deze taken kan je delegeren. 

Niet urgent en niet belangrijk

Hierin kan een hoop tijd gaan zitten, denk maar aan het scrollen door je Instagram of andere apps op je telefoon. Het is niet urgent en ook niet belangrijk. Dit zijn de zaken die je kan laten vervallen en daar vloeit geen bloed uit. De taken in dit kwadrant kan je laten liggen, deze lossen zich vanzelf op. 

Tijd voor actie

Zoals mijn sport- en beweegmomenten vallen in kwadrant II, niet urgent wel belangrijk, zo vallen mogelijk ook jouw activiteiten in het kader van je loopbaan in dit kwadrant. Je hebt er niet direct last van als je het niet doet, maar uiteindelijk komt het in kwadrant I en dan komt er stress om de hoek kijken, want te weinig tijd en te laat begonnen. 

Nu tijd voor actie? 

Kijk dan eens bij mijn nieuwe aanbod: loopbaanboost. Een aanrader voor een ieder die de regie wil pakken op zijn/haar loopbaan en de resultaten.