Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Slepen naar je werk

Naar je werk slepen

Bij een fulltime werkweek ben je circa een kwart van de week bezig met je werk, een aanzienlijk deel van je week dus. Dat is zo zonde als dat energie vreet.

Neem Bas (39 jaar), getrouwd met Monique en vader van twee jonge kinderen. Hij werkt als medewerker burgerzaken bij een gemeente. Zijn ouders hebben hem opgevoed met het idee dat zekerheid van een baan belangrijk is. Zijn vader was ambtenaar, dus werken bij de overheid was een veilige keuze. Bas deed de MBO-opleiding juridisch medewerker, omdat die opleiding voldoende werkperspectief had. De opleiding vond Bas niet echt geweldig, maar door zijn bijbaan in de bloemenwinkel in het dorp en de gezellige avonden met zijn vrienden in de kroeg en op het voetbalveld, kijkt hij toch terug op een mooie tijd. Direct na zijn opleiding is hij bij de gemeente gaan werken, waar hij nu bijna twintig jaar werkt.

‘Zekerheid’ opgeven

Nu Bas bijna 40 is, begint het te kriebelen. Is dit het nu? Wil hij medewerker burgerzaken blijven? Het werk gaat hem goed af, maar op zondagavond heeft hij altijd wel een wat zwaar gevoel op de maag, wetend dat hij weer een werkweek voor de boeg heeft. Bas zwoegt zich door de week, blij dat het gebroken wordt doordat hij op woensdag bij de kinderen is. Bas beseft dat hij dit niet tot zijn 67e wilt blijven doen. Maar zijn ouders zijn trots op de baan die Bas heeft, zijn vrouw werkt vier dagen in de week bij een startende onderneming. Er drukt een pittige hypotheek op de schouders van Bas en Monique. Bas heeft het kunnen regelen op woensdag bij de kinderen te zijn. Hij werkt op fietsafstand van hun huis en hij heeft een vast contract bij de gemeente. Durft hij dat allemaal op te geven voor een nieuwe loopbaanstap?

Het is zondagavond, Bas bedenkt zich wat de werkzaamheden de komende week zullen zijn en beseft zich dat er geen activiteiten zijn waar hij zich op verheugt. Als hij eerlijk is, ziet hij op tegen weer een nieuwe werkweek. Hij voelt geen energie als hij eraan denkt en weet dat hij na elke werkdag ongeveer als een uitgeknepen pak melk thuiskomt. Moe van zijn werk en totaal geen energie meer om ’s avonds nog iets te ondernemen.

Bas besluit dat het zo niet meer kan en komt in actie. Hij bespreekt de situatie met Monique, die blij is dat Bas eindelijk uitspreekt wat hem nu al tijden dwars zit. Ze beseffen allebei dat er een spannende en onzekere tijd aanbreekt als Bas gaat onderzoeken wat hij graag zou willen doen qua werk. Maar ze beseffen ook allebei dat het zo niet langer door kan gaan en Monique zou dolgraag weer de oude Bas terug willen hebben. Bas besluit om als eerste stap eens te gaan praten met een loopbaancoach om uit te zoeken wat hij wil en kan.

Werken met plezier

Werken met plezier is dat je met veel energie naar je werk gaat en met ongeveer net zoveel energie weer naar huis gaat. Mogelijk ben je lichamelijk moe van alle inspanningen, maar je bent tevreden over je werkdag. Opzien tegen een nieuwe werkdag kan een keer gebeuren, maar wanneer dit vaak gebeurt is dat een signaal dat er iets moet veranderen.

Herken jij bovenstaand verhaal en wil jij in gesprek over jouw loopbaan? Neem dan contact met mij op voor een eenmalige sparsessie.