Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Zeven tips voor het starten in een nieuwe baan in Corona tijd

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan weten te bemachtigen. Waarschijnlijk heb je al een sollicitatieprocedure achter de rug die anders is dan anders. Door Corona zal zeer waarschijnlijk op z’n minst een deel van de gesprekken online hebben plaatsgevonden. Nu ga je binnenkort starten in je nieuwe functie, maar ook dat is anders dan anders. Ook ik ben gestart in een nieuwe baan in Corona tijd. Hieronder deel ik zeven tips zodat jij zo goed mogelijk je draai vindt in de organisatie.

1. Een representatieve uitstraling

Ervan uitgaande dat veel contacten online zijn en je regelmatig moet videobellen, is het goed om je werkplek eens te bekijken door de ogen van je nieuwe collega’s. Wat zien zij van jouw huiskamer of werkkamer als je videobelt? Zien zij een enorme bende of zien ze dat je in het washok een werkplekje hebt gecreëerd? Bekijk hoe je jouw achtergrond zo professioneel mogelijk krijgt. Opruimen of aan de andere kant van de eettafel zitten kan al een heel verschil maken. Natuurlijk heb je ook altijd de mogelijkheid van een achtergrondje gebruiken in MS-teams of Zoom. Kies dan ook een neutrale achtergrond, die wel uitstraalt wat jij wilt uitstralen. 

Daarnaast is ook je kledingkeuze natuurlijk belangrijk. Thuis zijn we wat meer geneigd om in een sweater achter de laptop te kruipen, maar is dat ook de kleding die je op kantoor zou dragen? Denk na over wat je wilt uitstralen, je hebt nu alleen het stukje video van jezelf wat je daarvoor kan gebruiken. Dus benut dat ook. 

2. Voorstellen aan collega’s

Het kennismaken met collega’s gaat vanaf thuis toch echt heel anders dan een toevallige ontmoeting op kantoor. Je zal hiervoor dus extra je best moeten doen. Ik heb een korte video opgenomen waarin ik mezelf voorstelde en dat gedeeld met collega’s. Ik heb er veel positieve reacties op ontvangen. Maar jezelf voorstellen op het intranet met een fotootje moet toch zeker lukken? 

3. Kennismaken met collega’s

Als jij jezelf hebt voorgesteld aan collega’s, weten zij wel wie jij bent, maar jij hebt nog geen idee wie de ander is. Wees proactief en plan een online kennismaking in met collega’s van je organisatie. Ik heb de eerste weken heel wat online koffie gedronken, voor mij was het een fijne manier om meer te weten te komen over de collega’s en wat zij zoal doen in de organisatie. Daarna contact zoeken was een stuk gemakkelijker. 

4. Nodig collega’s uit op Social media

Wanneer je bent begonnen in je nieuwe functie deel je dat waarschijnlijk op social media. Dit is ook een perfect moment om de organisatie te volgen op social media (als je dat niet al deed) en collega’s uit te gaan nodigen op LinkedIn, Twitter en Instagram. Facebook wordt door veel mensen voor persoonlijke berichten gebruikt, dus daar zou ik voorzichtig mee zijn. Dat kan op een later moment. Door collega’s te volgen, leer je ze beter kennen en weet je beter waar zij zoal mee bezig zijn. 

5. Intranet en website doorspitten

De eerste periode heb je nodig om de organisatie te leren kennen, dat doe je door met collega’s te praten, maar ook door te grasduinen op het intranet en de website van de organisatie. Ook de gezamenlijke schijf met documenten is een waardevolle bron van informatie. Wat staat er zoal op, hoe is de indeling, waar is men mee bezig? 

6. Regelmatig contact met je leidinggevende

Ik hoop dat je leidinggevende het zelf organiseert, maar mocht dat niet het geval zijn pak zelf de regie. Zorg dat je een startgesprek hebt. Wat verwacht je leidinggevende de eerste periode van jou? Wat heb jij nodig om ingewerkt te raken? Praat hierover met elkaar om de verwachtingen helder te hebben. Na het startgesprek is het goed om met regelmaat contact te houden, zodat je helder houdt in wat er van je wordt verwacht, maar dat je zelf ook kan delen waar je mee bezig bent en eventueel tegenaan loopt. 

7. Zoek een buddy

Zeker met het thuiswerken is het ontzettend belangrijk om direct een buddy te hebben aan wie jij alle vragen kan stellen. Op kantoor kan je gemakkelijker een vraag stellen aan diverse collega’s, vanuit huis moet jij zelf de actie ondernemen om een collega te benaderen. Je leidinggevende kan met jou meedenken wie jouw buddy kan zijn. Je kan ook diverse buddy’s hebben, iemand van het secretariaat die alle praktische zaken uitlegt en een directe collega voor de inhoudelijke kennis. 

Met bovenstaande tips kan jij zo snel mogelijk je draai vinden in de nieuwe organisatie. Ik wens je heel veel succes en werkplezier in je nieuwe functie. Bedenk goed wat jij nodig hebt om prettig ingewerkt te raken en vraag hierom. Jij weet waar jouw behoeft ligt en jouw nieuwe collega’s willen jou daar ongetwijfeld bij helpen. 

Wil jij binnenkort ook in een nieuwe functie beginnen en kan je wel wat hulp gebruiken bij je sollicitatie? Ik heb een praktische online sollicitatietraining opgezet; Solliciteren met succes Absoluut de moeite waard, al zeg ik het zelf. 🙂