Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Wat zijn de mogelijke risico’s of valkuilen van loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een waardevol instrument dat veel mensen helpt bij het ontdekken en ontwikkelen van hun professionele pad. Maar laten we eerlijk zijn, net zoals bij elke dienst, zijn er ook risico’s en valkuilen waar je je bewust van moet zijn. In dit artikel neem ik je mee in een verkenning van enkele mogelijke risico’s en valkuilen van loopbaancoaching.

Onervaren of ongekwalificeerde coaches

Een van de risico’s van loopbaancoaching is werken met onervaren of ongekwalificeerde coaches. Dit kan leiden tot ineffectieve begeleiding en advies dat niet aansluit bij jouw behoeften. Iedereen mag zich loopbaancoach noemen, dus ga op onderzoek uit welke referenties de coach heeft en welke achtergronden en opleidingen. Er zijn beroepsverenigingen zoals Noloc (loopbaancoaching) en Nobco (algemene coaching), waarbij een coach zich niet zomaar kan aansluiten. Hij of zij moet eerst laten zien dat ze voldoende bekwaam zijn en vervolgens dit eens in de zoveel jaar opnieuw certificeren. 

Aanpak van de coach past jou niet

Elke loopbaancoach heeft zijn eigen aanpak. Er zijn loopbaancoaches die bijvoorbeeld een holistische aanpak inzetten of juist meer een actiegerichte benadering. Loopbaancoaches kunnen gebruik maken van testen of juist niet. Het is goed om vooraf te informeren naar de aanpak van de coach, zodat je kan bekijken of dit bij jou past. 

Afhankelijkheid van de coach

Een valkuil van loopbaancoaching is het ontwikkelen van een te grote afhankelijkheid van de coach. Hoewel een coach waardevolle inzichten en ondersteuning kan bieden, is het belangrijk om zelfvertrouwen en eigen besluitvorming te behouden. Vermijd situaties waarin je volledig vertrouwt op de coach om keuzes voor jou te maken. Het gaat om jouw leven en jouw keuzes, een loopbaancoach kan je helpen maar kan niet voor jou beslissen. 

Onrealistische verwachtingen

Een veelvoorkomende valkuil is het hebben van onrealistische verwachtingen van loopbaancoaching. Het is geen toverformule die direct succes garandeert. Het vereist inzet, tijd en actie van jouw kant. Wees realistisch over wat je kunt bereiken en wees bereid om te investeren in je eigen groei en ontwikkeling.

Verkeerde match met de coach

Elke persoon is uniek en heeft verschillende behoeften en persoonlijkheden. Het kan voorkomen dat je niet de juiste match vindt met een coach, wat de effectiviteit van de coaching kan be├»nvloeden. Als je je niet op je gemak voelt bij een coach of merkt dat er geen klik is, wees dan niet bang om verder te zoeken naar iemand die beter bij jou past. Daarom bieden veel loopbaancoaches ook een gratis intake aan, maak hier gebruik van om te ervaren of er een klik is. 

Loopbaancoaching kan absoluut een waardevolle tool zijn om je loopbaan vooruit te helpen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en valkuilen. Kies een gekwalificeerde coach met een aanpak die bij jou past, behoud je eigen autonomie, wees realistisch over de verwachtingen en zorg voor een goede match. Met deze bewustwording kun je de voordelen van loopbaancoaching optimaal benutten en je professionele pad in de juiste richting bewegen. 

Wil je weten of wij een goede match zijn? Hier staat hoe ik werk. Plan gerust een vrijblijvend intakegesprek in.