Maak jouw sollicitatie pitch

Bij het solliciteren hoort een pitch en ik weet dat er dan al wat mensen bleek wegtrekken. Jezelf pitchen is iets wat voor veel mensen erg spannend is. Dat is zonde. Met enkele tips wil ik jou helpen om een goede sollicitatie pitch te bedenken.

Een pitch komt uit Amerika en gaat erover dat je kort en krachtig jezelf kunt verkopen. Bij het solliciteren wil je jezelf als het ware ook verkopen. Je hebt wat te bieden en dat wil je de ander graag vertellen. Mogelijk heb je ook van de elevator-pitch gehoord. Dat gaat erom dat wanneer jij toevallig bij je ideale werkgever in de lift staat en je tijdens de weg omhoog mag vertellen waarom jij een ideale kandidaat bent voor de vacature. Pff, dan moeten voor sommige mensen wat drempels over. Hoe zit dat voor jou?

Opbouw van je pitch

Een pitch duurt doorgaans ongeveer een minuut, maar heel strak is dat niet vastgesteld. Wel is het belangrijk dat het kort en krachtig is. Te veel details blijven bij de toehoorder niet hangen.

Een pitch bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Wie ben je?
  • Wat heb je te bieden?
  • Noem een passend succes
  • Wat zoek je?
  • Sluit af met een vraag aan de ander.

Maak je pitch in vijf stappen

1.    Schaven en schappen. Een pitch maken is schaven en schappen van teksten. Zet je ideeën eerst op papier en ga pas daarna schappen. Laat het even liggen en kom er later weer op terug.

2.    Doe inspiratie op. Ikzelf heb altijd wat voorbeelden nodig om een idee van een goede pitch te krijgen. Dus kijk rond op LinkedIn profielen of google naar sollicitatie pitches. Met wat voorbeelden krijg je mogelijk voldoende inspiratie voor je eigen pitch.

3.    Begin gewoon. Leg de lat niet te hoog, maak je eerste opzet.

4.    Oefen je pitch hardop. Op papier kan het er goed uitzien, maar krijg je het ook krachtig uit je mond? Welke intonatie kies je? Let hierbij ook op je houding, volume en enthousiasme.

5.    Vraag anderen om hun mening. Spannend, maar uiteindelijk ga je je pitch ook bij vreemden gebruiken, dus wat houdt je tegen om het eerst bij bekenden te proberen? Zij kunnen je feedback geven hoe je overkomt en of je boodschap duidelijk is.

Voorbeeld van een sollicitatie pitch

Ik ben Pieter Poelgeest, 35 jaar oud en ruim 15 jaar brandweerman in hart en nieren. (wie ben je?) De laatste jaren ben ik bij de brandweer actief als instructeur, waarbij ik mijn collega’s bijschool in de vaardigheden van het brandbestrijden. (wat heb je te bieden?) Vanaf 2016 geef ik ook nieuwe manschappen les en van beiden klassen is 100% in één keer geslaagd. Mooi om hen de kennis over te dragen, zodat ze goede brandweermensen zijn. (passend succes noemen) In mijn volgende functie wil ik graag meer met het lesgeven doen, ik wil kennis op een boeiende wijze overbrengen. (wat zoek je?) Op welke wijze wordt er hier instructie gegeven? (afsluitende vraag)