Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Wat doet een loopbaancoach?

Sinds een aantal jaar ben ik loopbaancoach en ik merk dat het nog steeds niet bij iedereen helder is wat ik dan precies doe. Ik omschrijf het zelf altijd als volgt; ik help mensen om te werken met plezier, nu en in de toekomst. Vooral dat laatste vind ik ook heel belangrijk. Het kan zijn dat je het nu naar je zin hebt, maar wat doe je eraan om het ook in de toekomst naar je zin te hebben. Ik vind het belangrijk dat mensen zelf de regie op hun loopbaan pakken. Als loopbaancoach help ik daar graag bij.

De basisvragen bij loopbaancoaching zijn wat mij betreft ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘hoe kan ik mijn ideale baan veroveren’. Het lijken hele eenvoudige vragen, maar er komt meer bij kijken om deze vragen goed te beantwoorden. Mensen denken vaak langer na waar over ze naar op vakantie gaan, dan dat ze over deze vragen nadenken. Het nadenken over deze vragen kan ook confronterend zijn en dan kiest men er nog weleens voor om deze vragen uit de weg te gaan. Terwijl het uitvinden van de antwoorden op deze vragen mensen zoveel helderheid kan brengen. Deze helderheid is belangrijk om te kunnen werken met plezier. Pas als jij weet wie je bent en wat je kan, maar ook wat je belangrijk vindt in het werk, kan je op zoek gaan naar een functie of werkzaamheden die bij jou passen.

Mensen komen met verschillende loopbaanvragen bij me, ik geniet ervan om mensen op weg te helpen. Soms coachend en soms adviserend.

Uitzoeken wat je wilt in je werk

Zo sprak ik Anne, een vrouw van begin vijftig. Na de middelbare school koos ze voor de MEAO, omdat haar ouders dat een verstandige opleiding vonden. Daarna kon ze starten bij de gemeente als secretaresse en vandaaruit rolde ze in andere functies. Nu liep ze vast in haar werk, ze ging met lood in haar schoenen naar het werk. Haar leidinggevende merkte het en adviseerde haar een loopbaancoach. Samen gingen we aan de slag om te ontdekken wat Anne goed kan en waar ze energie van krijgt. Na het traject had Anne weer helder wat ze wilde en kon ze stappen maken om weer te werken met plezier.

Werken aan sollicitatievaardigheden

Ook Richard klopte bij mij aan, hij wilde solliciteren op een droomfunctie en had besloten nu hulp in te schakelen. De afgelopen maanden had hij drie keer gesolliciteerd, maar werd niet uitgenodigd op gesprek. Met de feedback van de afwijzing had Richard nu het plan opgevat om met mij te werken aan zijn sollicitatievaardigheden. Al in het eerste gesprek was Richard dolenthousiast, hij leerde zoveel dingen om zijn cv te verbeteren. Na ons gesprek moest hij thuis nog wel verder aan de slag, maar hij wist heel concreet wat hij moest doen. Hij was zo blij met deze concrete tips, op het internet verdwaalde hij tussen alle tips.

Voordelen van een coach inschakelen

Als coach doe ik verschillende dingen. Ik vraag door, juist ook wanneer het vinden van de antwoorden lastiger wordt. Ik moedig aan, bijvoorbeeld bij het benoemen van de positieve punten die ik hoor in het verhaal. Ik hou een spiegel voor, wanneer ik bijvoorbeeld een verhaal hoor wat ik tegenstrijdig vind. Dan vertel ik wat ik opmerk en gaan we uitzoeken hoe dat in elkaar zit.

Praten met je partner of vrienden over je loopbaan is ook prettig, maar daar ontbreekt een neutrale houding nog weleens. Zij gaan sneller over in het adviseren of hebben het na een tijdje wel gehad met jouw verhaal en willen nu zelf wat vertellen. ‘Joh, solliciteer maar gewoon. Nog een biertje? Heb je trouwens al gehoord over Tamara? Ze is zwanger.’ Daarnaast heeft bijvoorbeeld je partner ook zijn of haar eigen belangen. Wanneer je niet meer lekker in je werk zit, kan je partner uit angst voor het onbekende je adviseren om het gewoon vol te houden. ‘Ach, je hebt toch wel leuke collega’s. Overal is weleens wat.’ Met een loopbaancoach kan je onafhankelijk sparren over je loopbaan. Het maakt mij absoluut niet uit welke keuze jij maakt, als jij er maar gelukkig van wordt.

Daarnaast neem ik mijn werkervaring en kennis van het solliciteren mee. Ik heb een goed beeld hoe processen verlopen in organisaties en vind het mooi om zaken van verschillende kanten te belichten en handige strategieën te bedenken.

Ook bij het veroveren van nieuw werk kan ik mijn kennis over het solliciteren goed inzetten. Ik heb vele boeken gelezen, podcasts geluisterd, ben actief op vele social media kanalen en heb websites doorgespit over het solliciteren. Kortom, ik zit goed in deze materie. Voor mijn deelnemers is het soms vijftien jaar geleden dat ze hebben gesolliciteerd.