ME-Factor

Schrijven van je loopbaanplan; hoe dan?

Afgelopen week sprak ik met diverse brandweermensen over een loopbaanplan / persoonlijk ontwikkel plan (POP). Ze zeiden heel eerlijk dat er bij hen in de organisatie alleen een POP wordt geschreven als een medewerker een opleiding wil volgen en daarvoor een financiële bijdrage vanuit de organisatie wil vragen. Anderen willen wel hun loopbaanplan schrijven, maar vragen zich echt af ‘hoe dan?’. Ze hebben geen idee waar te beginnen. 

Deze antwoorden vind ik herkenbaar en schokkend tegelijk. Herkenbaar, omdat ik het ook zie gebeuren in andere organisaties. Schokkend, omdat ik daarmee het idee heb dat medewerkers weinig nadenken over hun persoonlijke ontwikkeling voor de komende jaren of dat ze worden geholpen in het schrijven van een loopbaanplan. 

Jezelf ontwikkelen

Een loopbaanplan / persoonlijk ontwikkelplan (POP) is een document waarin staat in welke richting je de komende jaren wilt ontwikkelen en met welke stappen je dat gaat bereiken. Het is een plan waarin je je voorbereidt op ontwikkeling in je huidige functie of op de volgende stap in je loopbaan. Werken aan je ontwikkeling is belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt, ook binnen je huidige functie. Mogelijk wil jij mooie projecten oppakken of doorgroeien in je werk. Stilstaan is immers achteruitgang. Je leven lang blijven ontwikkelen is belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. 

Vijf redenen voor een persoonlijk ontwikkelplan

Heb jij nagedacht waarin jij je de komende jaren verder wilt ontwikkelen en hoe je dat gaat aanpakken? Zet het ook op papier. Door het op papier te zetten, wordt het concreter en ‘echter’. Je kan er na verloop van tijd nog eens naar kijken of je je voornemens hebt waargemaakt. Hieronder noem ik vijf redenen waarom ik denk dat het belangrijk is om na te denken over je persoonlijke ontwikkelplan:

  • Je houdt de regie over je loopbaan in eigen hand;
  • Je laat je loopbaan niet aan het toeval over;
  • Je benut je talenten meer en blijft jezelf ontwikkelen;
  • Je kiest zélf aan welke verbeterpunten je werkt en
  • Je werkt doelgericht aan je ontwikkeling en je loopbaan. 

Manieren om jezelf te ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen kan op meerder manieren, niet alleen door het volgen van opleidingen. Het volgen van opleidingen is heel waardevol en staat goed op je cv. Andere manieren om jezelf te ontwikkelen kan door in je huidige functie extra taken op te pakken, deelnemen aan een project, meelopen met een collega, lezen van vakliteratuur of in gesprek gaan met een vakcollega. Dit is nog maar een kleine reeks aan mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Lees hier meer mogelijkheden wat jij al kan doen om je voor te bereiden op je tweede loopbaan. 

Hulp bij schrijven van je loopbaanplan

Hoe schrijf je een loopbaanplan? Na het lezen van het bovenstaande bedenk jij je mogelijk dat je nu toch echt wilt gaan werken aan jouw loopbaanplan. Maar hoe dan? 

Met deze praktische handleiding ‘Je loopbaanplan in vijf stappen’ weet jij precies hoe jij jouw loopbaanplan kan opstellen. 

Download hieronder de handleiding ‘Je loopbaanplan in vijf stappen’.