Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Hoe pak jij zelf de regie op je loopbaan?

De quote ‘als je zelf geen plan maakt, word je ingezet voor andermans plan’ is mij altijd bijgebleven. Ik weet niet meer van wie deze quote is, maar ik vind hem heel treffend. Hoe pak jij zelf de regie op je loopbaan?

Een organisatie is niet opgezet om jou als medewerker optimaal te dienen, een organisatie heeft zijn eigen doel. Door medewerkers goed te ondersteunen kunnen zij wel zo goed mogelijk bijdragen aan het organisatiebelang. 

Een organisatie heeft het organisatiebelang en jij hebt jouw eigen belang. Nu wil ik niet zeggen dat je als een grote egoïst te werk moet gaan, maar laat je vooral niet wegzetten als een handig bedrijfsmiddel die gedachteloos mee dobbert in de organisatie. 

Ik wil jou uitnodigen zelf goed na te denken over wat voor jou belangrijk is en hoe jouw persoonlijke toekomst eruitziet. Als jouw belangen overeenkomen met de belangen uit de organisatie en afdeling heb je een goede match. Anders zou ik adviseren verder te kijken. Maar hou ten alle tijden zelf de regie op je loopbaan. Hieronder deel ik negen manieren waarop jij dat kan doen.

1. Reflectie

Het is goed om eens in de zoveel tijd na te denken hoe je in je werk zit. Je bent ooit een pad opgegaan en in deze baan terecht gekomen. Interessant is het om na te denken hoe je tot deze keuze bent gekomen en of dit is wat je nu nog wilt. Ook is het goed om na te denken hoeveel werkplezier je ervaart. Zorg dat je regelmatig loopbaanonderhoud doet, zoals je waarschijnlijk ook regelmatig nadenkt over je vakantieplannen. Waar gaat jouw loopbaanreis naartoe? Is het de koers die je bevalt?

2. Ken jezelf

Weet wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Zorg ervoor dat je weet hoe jij in elkaar zit en in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt. Durf ook eerlijk tegen jezelf te zijn, naast de mooie kanten van jou zijn er ook wat minder mooie kanten. Hoe zorg jij ervoor dat je niet in valkuilen stapt? Deze kennis over jezelf helpt je om keuzes te maken die bij jou passen.

3. Wat is voor jou belangrijk?

Op welke momenten uit je loopbaan ben je trots? Ervaar je nu ook nog voldoende van zulke momenten? Dat zijn vragen om jezelf inzicht te geven of je voldoende voldoening haalt uit je functie. 

Voor de een is promotie maken belangrijk, voor de ander voldoende tijd voor het privéleven. Zijn de zaken die voor jou van belang zijn, op orde? Door zelf de regie op je loopbaan te pakken, kan jij de dingen doen die voor jou belangrijk zijn.  

4. Werk aan je zelfvertrouwen

Met weinig zelfvertrouwen blijf je te gemakkelijk in een baan hangen, waar je het eigenlijk niet meer naar je zin hebt. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen om verder te kijken. Dat is zo zonde. Vraag eens aan de mensen om je heen waarom zij jou waarderen. 

5. Blijf jezelf ontwikkelen

De omgeving verandert continue en de veranderingen komen ook steeds sneller. Je kan het vervelend vinden, maar tegenhouden doe je het niet. Slimmer is om mee te bewegen en zelf ook flexibel en wendbaar te zijn. Het aanleren van nieuwe vaardigheden is belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Bovendien is het goed voor je zelfvertrouwen en ook gewoon leuk om nieuwe dingen te leren. 

6. Onderhoud je netwerk

Je netwerk onderhouden is belangrijk, omdat je netwerk jou kan tippen over nieuwe functies of interessante ontwikkelingen. Eén van de grootste voordelen is dat een goed netwerk je kansen en mogelijkheden biedt. Via je netwerk hoor je als eerste wanneer er ergens een mooie vacature is of mogelijk wordt jouw naam genoemd voor een mooi (interne) project. Lees hier acht redenen om te netwerken.

7. Denk vooruit

Je werk voelt voor nu mogelijk nog oké. Het is goed om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en op de arbeidsmarkt algemeen. Welke invloed heeft dat op jouw functie? Door tijdig te anticiperen, overvallen de ontwikkelingen je niet maar ben jij allang meegegaan met de ontwikkelingen. Vooruitdenken zorgt ervoor dat je kansen ziet en herkent. 

8. Durf te dromen

Groots dromen is niet heel Nederlands, maar dat is eigenlijk heel erg zonde. Wat zou jij heel graag willen doen als je voorbij je bescheidenheid kijkt? Wat zou je nu heel graag willen of waar zou je later op terug willen kijken? Maak het heel concreet, zie je zelf rondlopen in hetgeen wat jij wenst. Sporters visualiseren hun succes om zo hun mindset de juiste richting in te zetten. Daarna is het ook goed om te bekijken hoe reeel jouw wens is. Topsporter worden vergt uiterste discipline. Het hebben van een bed&breakfast in Frankrijk vraagt een goed bedrijfsplan en afscheid nemen van familie en vrienden in Nederland. Een droom is mooi, maar heeft ook andere zijden. 

9. Loyaal naar het bedrijf of naar jezelf

Medewerkers zijn nogal eens heel loyaal naar het bedrijf en dat is een mooie eigenschap, maar zorg ervoor dat het niet ten koste van jezelf gaat. Dus kijk ook goed naar jezelf; is het bedrijf goed voor jou? Of zou je als je naar je eigen behoefte kijkt toch een stap naar een ander bedrijf of andere functie willen maken? Het klinkt vervelend, maar een bedrijf kijkt uiteindelijk vooral naar het bedrijfsbelang en zal daarop keuzes maken. Zorg ook goed voor jezelf. 

Dus wil jij de regie op je loopbaan pakken, werk dan aan deze negen punten. Welk van deze acties kan jij oppakken? Voel je niet verplicht om het te doen. Alleen als jij het zelf wil. 

Mocht je hulp kunnen gebruiken? Ik help je graag. Neem dan gerust contact met me op via de mail.