ME-Factor

Acht redenen om te netwerken

Netwerken, ik vind het super leuk. Leuk om andere mensen met dezelfde interesses te ontmoeten en kennis te maken. Soms kan ik informatie delen, maar vaak krijg ik ook interessante informatie. Zo word ik via Twitter of LinkedIn gewezen op interessante artikelen. Zelf deel ik ook interessante artikelen of deel vacatures die ik tegenkom en mogelijk interessant zijn voor mijn netwerk. Ook offline vind ik het leuk om contact te hebben met bijvoorbeeld collega’s of mensen uit hetzelfde vakgebied. Even horen hoe het met ze gaat en waar ze mee bezig zijn. Netwerken kan je soms ook gewoon zien als een kop koffie met iemand drinken.

Wat is netwerken?

Netwerken is het uitbreiden en onderhouden van je sociale en zakelijke contacten. Dat kan je online en offline doen. Netwerken doe je niet alleen op recepties of op netwerkbijeenkomsten, maar kan je overal doen. Ook op een verjaardag of in een winkel kan je interessante (nieuwe) mensen tegenkomen.

We maken allemaal deel uit van verschillende netwerken, je hebt een netwerk op je werk, van oud-collega’s, buren, ouders van school, de sportvereniging, een beroepsvereniging, een politieke partij etc. Heb jij enig idee hoe groot jouw netwerk is? Benut jij je netwerk? Geef je hen nuttige informatie of laat je hen weten waar jij naar op zoek bent? Dat is de kern waar het om gaat, elkaar helpen. Het is dus geen eenrichtingsverkeer van alleen ontvangen. Een etiquetteregel in het netwerken is: help iemand tweemaal voordat je zelf om hulp gaat vragen.

Acht redenen waarom je kan netwerken

  1. Netwerken is leuk. Ik vind het erg leuk als ik mensen in mijn omgeving kan helpen om hen in contact te brengen met anderen of hen handige tips kan geven.
  2. Je ontmoet (digitaal) nieuwe mensen met leuke plannen of ideeën.
  3. Je hoort wat er speelt en leeft in jouw vakgebied. Of je hoort juist wat er speelt in een ander vakgebied en kan dat koppelen aan jouw expertise.
  4. Je kunt jouw netwerk helpen met jouw expertise.
  5. Je weet nooit wanneer je je netwerk nodig hebt. Mogelijk heb je nu een vaste baan, maar heb je die volgend jaar ook nog?
  6. 70% van de vacatures wordt vervuld door netwerken
  7. 66% van de nieuwe medewerkers zijn als kandidaat voorgesteld door medewerkers van de organisatie (onderzoek Linkedin, juli 2011)
  8. In 2013 gebruikte 94% van de bedrijven sociale netwerken om het werven van nieuwe medewerkers te ondersteunen.

Uit het bovenstaande blijkt wel, zeker als je op zoek bent naar nieuw werk, dat netwerken een absolute aanrader is. Ik zou niet wachten met netwerken tot je op zoek gaat naar een andere baan, begin er meteen mee. It’s fun!

Sorry, the comment form is closed at this time.