ME-Factor

Met deze vijf tips vind je een loopbaancoach die bij jou past

Soms komt er een moment in je loopbaan dat je wat hulp kan gebruiken van een loopbaancoach, bijvoorbeeld 

  • wanneer je het niet meer naar je zin hebt in je huidige functie en je niet weet wat jouw volgende stap kan zijn of
  • op het moment dat je van baan wilt veranderen, maar je wel advies kan gebruiken in het sollicitatieproces of
  • juist wanneer je beter tot je recht wil komen in je huidige functie.

Een goede loopbaancoach kan jou hierbij zeker helpen. Maar hoe vind je een loopbaancoach die bij jou past? Er zijn immers ontzettend veel loopbaancoaches in Nederland. Met onderstaande tips kan jij beter een loopbaancoach vinden die bij jou past.

1. Bekijk of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen, dus dat maakt het lastig om te weten of een coach professioneel is. Een keurmerk van de beroepsorganisatie laat zien dat de coach voldoet aan bepaalde opleidingseisen, voldoende vlieguren heeft gemaakt en werkt aan bijscholing. De meest bekende beroepsorganisatie voor loopbaancoaches is NOLOC. Overigens wil ik niet zeggen dat buiten de beroepsverenigingen geen goede coaches zijn of dat alle coaches van een beroepsvereniging goed zijn. Maar het is een eerste criteria om het kaf van het koren te scheiden. 

2. Onderzoek de ervaringen met de coach

Vervolgens is het goed om de ervaringen van eerdere deelnemers te bekijken. Op de website staan veelal ervaringen van eerdere klanten, maar ook op LinkedIn of Google is deze informatie te vinden. Vraag ook rond in je omgeving of iemand ervaring heeft met een coach, dit kan waardevolle informatie opleveren. Lees hier de referenties over mij. 🙂

3. Verdiep je in de achtergrond van de coach

Kijk ook naar de ervaring van de coach buiten het coachen om. Heeft de coach ervaring op HR-gebied of komt de coach juist uit het werkgebied waar jij werkt, dan kan er sneller een connectie zijn. Bekijk ook op welke doelgroep de coach zich richt, dit kan ook goed op social media. De activiteiten van de coach op social media geven ook een beeld en LinkedIn is ook een goede bron voor handige informatie. Voel je je aangesproken door de teksten op de website en social media?

4. Spreekt de werkwijze je aan?

Zoveel verschillende loopbaancoaches, zoveel verschillende werkwijzes. Waar de ene loopbaancoach aan de slag gaat met praktische opdrachten, werkt de andere loopbaancoach bijvoorbeeld aan de hand van Human Design. Zo zijn er heel veel werkwijzes te bedenken. Verdiep je in de werkwijze en bekijk of dat bij jou past.

5. Een goede klik met de loopbaancoach

Een goede klik met de coach is essentieel. De loopbaancoach kan nog zo goed zijn in het vak en bij al het bovenstaande goed scoren, als jij geen klik hebt met de coach heeft dat een negatieve invloed op het traject. Dus vraag een gratis intakegesprek aan en bekijk of er een klik is. Zo moet je de coach volledig kunnen vertrouwen, des te meer kan jij uit jouw traject halen. 

Ik zie loopbaancoaching als een waardevolle investering in jezelf. Door zelf de regie op je loopbaan te houden, kan je blijven werken met plezier. Ik help je daar graag bij. Heb je interesse? Laten we dan een gratis kennismakingsgesprek inplannen.