Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Ik word steeds niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Enkele maanden geleden ontving ik een e-mail van een bekende, laten we hem Hans noemen, waarin hij teleurgesteld schreef: ‘ik ben weer niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik kap ermee, ik blijf wel in mijn huidige baan zitten’. Hij had al meerdere malen intern gesolliciteerd naar een functie waarin hij hoopte door te groeien. Het was duidelijk dat hij boos, maar ook teleurgesteld was. Hij wilde zo graag een stap maken en steeds kreeg hij een deksel op zijn neus. Hij wist niet meer hoe verder en schakelde mijn hulp in.

Steeds niet uitgenodigd voor sollicitatiegesprek

In ons eerste gesprek dat volgde bleek dat Hans inmiddels twaalf jaar in zijn huidige functie werkte. Nu wilde hij een stap in zijn loopbaan maken en het liefst intern. De organisatie waar hij werkte paste goed bij zijn idealen en het leek hem dat juist intern de meeste kansen waren. Ik vroeg hem op welke functies hij zoal had gesolliciteerd en toen bleek dat hij in het afgelopen half jaar op wel vijf heel verschillende functies had gesolliciteerd. Hij vroeg zich wanhopig af waarom hij steeds niet werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Interne sollicitaties

Ik kon geen lijn vinden in deze vacatures en vroeg Hans hiernaar. Ook hij vond het een lastige vraag en nu bleek Hans ook niet zo’n duidelijk beeld te hebben wat hij zocht in zijn volgende functie. Hans keek nu vooral naar een stap verder in de organisatie, de richting leek minder belangrijk. Dat zorgde ervoor dat de ontvanger ook niet helder kreeg wat hij precies wilt.

De sollicitatie-activiteiten blijven veelal niet onopgemerkt bij de afdeling HRM. Zij begeleiden de sollicitatie-activiteiten en hebben zo zicht wie er intern solliciteert. Wanneer je in een korte tijd op heel diverse vacatures solliciteert, geeft dat een beeld dat je met hagel schiet en dat werkt niet in je voordeel.

Sollicitatiebrief en cv

Daarnaast had Hans zijn cv en sollicitatiebrief meegenomen. Deze had hij ruim twaalf jaar geleden opgesteld en aangepast aan zijn laatste werkervaring. Zijn cv en brief straalden niet het vakmanschap uit waar Hans me in ons gesprek over vertelde. En juist je cv en in tweede instantie je brief is de toegang tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Ook intern geldt dit als een belangrijke deur naar de volgende stap.

Ik heb eerder gemerkt dat medewerkers verwachten dat als zij intern solliciteren de brief en het cv niet zo belangrijk zijn. Dit is een misvatting, organisaties worden steeds groter en deze twee documenten zijn een eerste opstap naar een vacature. De kans is groot dat de behandelend HRM-adviseur of leidinggevende jou niet persoonlijk kent. Je cv en brief zijn dan een eerste kennismaking. 

Loopbaantraject

Hans besloot vervolgens een traject bij mij te doen om zo een volgende keer goed voorbereid te zijn op een sollicitatie. In het traject keken we ten eerste naar zijn loopbaan tot nu toe, vervolgens naar zijn sterke punten, maar ook naar de zaken die hij belangrijk vindt in het werk. Met deze puzzelstukjes werd het Hans duidelijk op welke vacatures hij wilde gaan solliciteren. Aan het eind van het traject hebben we gewerkt aan een nieuwe versie van zijn cv en brief. Het was vooral heel gaaf om te zien hoe blij Hans ook was met zijn nieuwe cv, waarin duidelijk naar voren kwam welke ervaring en kennis hij had opgedaan.

Zichtbaar zijn

Door dit traject was Hans bovendien goed voorbereid op een sollicitatiegesprek. Niet dat Hans nu stilletjes zit te wachten op vacatures, hij heeft sindsdien al diverse collega’s in de organisatie gesproken over hun functie in de organisatie. Op deze manier krijgt Hans een beter idee wat de functie inhoudt en heel slim, hij maakt zichzelf op een positieve manier zichtbaar.

Gratis Skype gesprek

Wil jij goed voorbereid zijn voor je volgende loopbaanstap? Ik bied je een gratis Skype of Facetime gesprek van 20 minuten aan, waarbij ik met je mee denk over je loopbaan. Je ontvangt in dit gesprek minstens twee handige tips die je onmiddellijk kan toepassen. Stuur me een e-mail voor het plannen van dit gesprek.

Heb je nog vragen of is er iets anders waarmee ik je kan helpen? Neem dan gerust contact met mij op.

Pak zelf de regie en kom in actie.