Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Werken met plezier: drie vragen.

Je ziet het vrijwel meteen; welke medewerkers werken met plezier en welke medewerkers niet. In een winkel kies ik bij voorkeur een kassa met een caissière die haar werk zichtbaar leuk vindt, ook al is haar rij iets langer. Ik ga dan vervolgens met een goed gevoel de winkel uit. Ook als ik aan het werk ben vind ik het fijner om samen te werken met collega’s die werken met plezier. Zij stralen immers meer energie uit en geven me bovendien energie. Herken je dat?

Mensen die werken met plezier

Een mooi voorbeeld van iemand die werkt met plezier is de toiletdame bij de HEMA bij ons in de buurt. Met drie kinderen kwam ik daar nog weleens en ik moet zeggen dat ik dat niet zo erg vind. Deze toiletdame houdt haar wc altijd lekker fris en poetst na elke wc-bezoekje opgewekt de bril. Daarnaast maakt ze met alle bezoekers een kort praatje, waarmee ze iedereen ziet en aandacht geeft. Ze heeft ook een etagère met snoepjes, die ze ruimhartig deelt. Ze kletst, poetst en geeft de klanten aandacht. Ze geniet zichtbaar van haar werk en straalt dat uit.

Stapje extra

Ook onze pakketbezorger van Post NL is een heerlijke vrolijke vent, een jonge gozer van Arubaanse afkomst met een gouden tand die vrolijk vonkelt als hij lacht. En dat doet hij vaak. Hij biedt het pakketje aan met een lach en een grapje. Maar hij weet ook precies wie waar woont en is bereid net een stapje extra te doen. De kinderen in de wijk zijn ook dol op hem, hij is vrolijk en dat is heel besmettelijk. Als ik de deur dicht heb gedaan met het pakketje in mijn handen, merk ik dat hij toch elke keer weer een glimlach op mijn gezicht krijgt. En dat komt niet perse door het pakketje, want ook als ik een pakketje voor de buren aanneem, heb ik die glimlach.

Werk jij met plezier?

Deze toiletdame en pakketbezorger stralen uit dat zij het werk wat ze doen leuk vinden en met plezier werken. Ik gun jou en de medewerkers in de organisatie ook zo’n plezier in het werk. Want hoe zit dat voor jou? Hoe zit dat voor de medewerkers? Ben jij een stralend voorbeeld van iemand die werkt met plezier? Zeg eens eerlijk? Welk cijfer zou jij jouw werkplezier geven van 1 tot 10? Ben je daarmee tevreden of wil je dat verbeteren?

Drie elementen van werken met plezier

Werken met plezier begint met drie onderstaande belangrijke vragen:

Hoeveel plezier ervaar je? 

Welke gevoelens heb jij over je werk? Je hebt zelf veel invloed op jouw geluksgevoel. Interessant om eens goed te bedenken hoe je je werk ervaart en wat je zelf kunt doen om gedachten om te buigen.

Hoeveel van je kwaliteiten kan je benutten? 

Waar krijg jij energie van? Aan het eind van je werkdag wil je graag voldaan naar huis, doordat je jouw kwaliteiten optimaal hebt kunnen inzetten. Goed om te weten wat je kwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt. Kan je dit voldoende inzetten in je werk?

Hoe zinvol vind jij je werk? 

Een schoonmaker die zijn werk omschrijft als het opruimen van de zooi van een ander ervaart minder werkplezier dan zijn collega die zijn werk omschrijft als het leveren van een bijdrage aan de genezing van de patiënten. Welke ‘zin’ heeft jouw werk?

Wil jij weer werken met plezier?

Lastige vragen die ik hierboven stel. Vragen om echt eens bij stil te staan. Alleen of met een ander. Ik merk dat deelnemers die bij mij komen al langere tijd nadenken over dergelijke vragen en dat het een chaos wordt in hun hoofd. In mijn loopbaantraject gaan we samen aan de slag, zodat jij gestructureerd kan nadenken over wat voor jou belangrijk is om te werken met plezier. Zo krijg je eindelijk duidelijkheid en kan je weer stappen maken.