Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Tien tips om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt, nu én in de toekomst.

Hoe zorg je ervoor dat je aantrekkelijk bent en blijft op de arbeidsmarkt? Dat is precies wat employability inhoudt. Pak zelf de regie op je loopbaan en neem het initiatief om aantrekkelijk te blijven of te worden. Vaak zijn werkgevers bereid je hierin te ondersteunen, maar mocht dat niet het geval zijn, laat je niet ontmoedigen. Onderschat niet wat je allemaal zelf kunt doen. Jouw employability is jouw eigen verantwoordelijkheid. Pak zelf de regie op je loopbaan, het start met onderstaande tien tips om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt.

1. Houd de veranderende arbeidsmarkt in de gaten en speel erop in.

Hoe ziet jouw werk er over 5 of 10 jaar uit? Bestaat jouw werk nog? Welke veranderingen zijn er dan doorgevoerd? Zorg dat je inzicht hebt in de ontwikkelingen en vooral ook dat je erop voorbereid bent. Volg extra cursussen of laat je omscholen naar een ander vakgebied.

2. Blijf actief

Mensen met een baan hebben het gemakkelijker in het vinden van een nieuwe baan dan mensen zonder baan. Niet eerlijk, maar het is helaas wel het geval. Mocht je tijdelijk zonder werk zitten, zorg dan in ieder geval dat je actief blijft door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of (gratis) cursussen te doen.

3. Blijf je ontwikkelen

Wanneer heb jij voor het laatst een relevante opleiding gevolgd? Om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt is het van belang dat je regelmatig een opleiding of cursus doet. Vaak is de werkgever bereid hierin deels te investeren, maar pak ook zelf de regie om in eigen tijd en met eigen budget een cursus te doen. Andere manieren om jezelf te blijven ontwikkelen, zijn het oppakken van nieuwe projecten of extra werkzaamheden. Schrijf je eigen ontwikkelplan.

4. Verander elke 3-7 jaar van baan

Voor veel mensen is het heel veilig om in de huidige functie te blijven zitten; het is vertrouwd, het salaris is goed, je hebt leuke collega’s of het is zo fijn dichtbij huis. Maar pas op, als je te lang in dezelfde functie of organisatie werkt, roest je vast en ben je minder aantrekkelijk voor een andere werkgever. En stel je voor dat jouw baan opeens verdwijnt of dat je door omstandigheden je huidige functie niet meer kunt uitoefenen

5. Doe werk wat bij je past

Zoek uit wat jouw talenten en drijfveren zijn en waar jij blij van wordt op het werk. Je moet te lang werken om met tegenzin naar je werk te gaan. Zorg ervoor dat je werk doet waar je energie uithaalt, zodat je het ook niet erg vindt om nieuwe dingen in je vakgebied te leren.

6. Onderhoud je sollicitatievaardigheden

Wanneer heb jij voor het laatst je cv aangepast? Weet jij aan welke eisen je cv nu moet voldoen? Ben je op de hoogte wat belangrijk is om passende functies te vinden en hoe sollicitatieprocedures tegenwoordig verlopen? Er is best het één en ander veranderd, dus zorg dat je op de hoogte bent van de huidige sollicitatietrends.

7. Werk aan je gezondheid

Om aantrekkelijk te zijn voor de arbeidsmarkt is een goede gezondheid ook van belang. Slaap je voldoende, eet je gezond, sport je regelmatig en ervaar je weinig stress? Het is belangrijk om fit en vitaal te blijven in je loopbaan.

8. Denk als ondernemer

Wat heb jij te bieden in een organisatie? Wat is jouw unieke toegevoegde waarde? Zorg dat je weet waar jouw toegevoegde waarde ligt, wat je talenten zijn en laat jezelf zien. Niet alleen binnen je eigen organisatie, maar ook daarbuiten.

9. Onderhoud je netwerk

Bouw een netwerk op en onderhoud die. De meeste vacatures worden vervuld via het netwerk. Dit is sneller, goedkoper en meer gericht. Door je netwerk kan je ook beter in de gaten houden hoe de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen binnen je vakgebied eruit zien en waar de vacatures zijn. LinkedIn is hierbij een perfect hulpmiddel.

10. Maak je eigen employability plan

Wat ga jij doen om aantrekkelijk te zijn en blijven op de arbeidsmarkt? Bij welk van bovenstaande tips ging jij toch wat schuiven op je stoel? Dan is dat misschien een aandachtspunt. Een loopbaancoach kan je goed begeleiden om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. In je plan is het ook goed om eens na te denken over plan B, mocht plan A onverhoopt niet lukken.

Kortom, pak zelf de regie en benut deze tien tips om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Laat je niet voor één gat vangen. Ik wens je veel succes!