ME-Factor

Handige sollicitatieboeken

Je wilt gaan solliciteren en merkt dat je daar wel wat extra hulp in kunt gebruiken. Ik kan het je ook van harte aanraden om je te verdiepen in het solliciteren van nu. Het is de afgelopen jaren echt veranderd en het is zo zonde wanneer je solliciteert op een prachtige vacature, maar je afgewezen wordt, omdat je cv niet aansprekend is. Met deze handige sollicitatieboeken kan jij goed voorbereid aan de slag.

Er is een enorme berg informatie te vinden op het internet en er zijn ook honderden, zo niet duizenden boeken die je kunnen helpen bij het solliciteren. Nu heb ik zelf heel veel boeken gelezen of op zijn minst doorgebladerd. Daarbij kwam ik toppers tegen, maar ook boeken die ik het lezen niet waard vind (dus vandaar dat ik niet verder kwam dan doorbladeren).

In deze blog deel ik vijf sollicitatie boeken die ik van harte kan aanbevelen. Hieronder licht ik ze kort toe.

1. Jobmarketing 3.0 Aaltje Vincent

Aaltje Vincent is de Nederlandse koningin van het solliciteren. Zij heeft diverse boeken geschreven over het solliciteren, die allemaal het lezen waard zijn. Maar in dit overzicht beperk ik me tot het noemen van twee van haar boeken. Het boek Jobmarketing beschrijft het gehele traject van solliciteren, dus ook over netwerken, online zichtbaarheid, videosolliciteren en ook de tips voor je cv en motivatiebrief. Een aanrader om meer te lezen over het gehele traject van solliciteren van nu. 

2. Het grote sollicitatiehandboek van Aaltje Vincent

Een van mijn favoriete boeken van Aaltje Vincent. Dit boek leen ik ook vaak uit aan mijn deelnemers. Het is een heel praktisch boek, waarin ze duidelijk en zonder veel poespas uitlegt over hoe het solliciteren werkt, hoe je je cv opstelt, een motivatiebrief schrijft en vele tips eromheen. 

3. Een baan vinden met social media van Fiona Stoop

Een kort en krachtig boek over de kracht van social media bij het solliciteren en hoe je het kan inzetten. Fiona is een kei in het inzetten van social media en deelt deze handige tips in dit boek met jou. 

4. Zou jij jezelf aannemen? van Freek van Kraaikamp

Alleen de titel al spreekt mij aan. Het is goed om ook tijdens je sollicitatieperiode jezelf te bekijken door de ogen van de recruiter. In dit boek beschrijft hij op een prettige wijze het sollicitatieproces en geeft handige tips, die je direct kan toepassen.

5. De nieuwe assessmentgids van Wim Bloemers 

Bij veel sollicitatieprocedures hoort ook een assessment. Voor een goed resultaat is het bijzonder zinvol om je goed voor te bereiden op het assessment. Wat kan je verwachten? Hoe kan een assessment eruit zien? Maar vooral ook alvast oefenen met de diverse opdrachten die je kan verwachten bij een assessment. Wanneer je bijvoorbeeld alvast hebt geoefend met getallenreeksen, gaat het echt beter bij het assessment. 

Deze handige sollicitatieboeken kunnen je enorm helpen met het solliciteren. Mocht je toch graag op maat advies ontvangen over jouw sollicitatievaardigheden, je cv of je brief, dan help ik je graag.