Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Een persoonlijk ontwikkelplan schrijven

Afgelopen week sprak ik met medewerkers over een persoonlijk ontwikkelplan (POP). Ze zeiden heel eerlijk dat er bij hen in de organisatie alleen een persoonlijk ontwikkelplan wordt geschreven als een medewerker een opleiding wilt volgen en daarvoor een financiële bijdrage vanuit de organisatie wilt vragen.

Het antwoord vond ik herkenbaar en schokkend tegelijk. Herkenbaar, omdat ik het ook zie gebeuren in organisaties. Schokkend, omdat ik daarmee het idee heb dat medewerkers weinig nadenken over hun persoonlijke ontwikkeling voor de komende jaren. Laat staan dat ze het vastleggen en bespreken met hun leidinggevende. 

Jezelf ontwikkelen

Een persoonlijk ontwikkelplan (POP) is een document waarin staat in welke richting je de komende jaren wilt ontwikkelen en met welke stappen je dat gaat bereiken. Het is een plan waarin je je voorbereidt op ontwikkeling in je huidige functie of op de volgende stap in je loopbaan. Werken aan je ontwikkeling is belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt, ook binnen je huidige functie. Mogelijk wil jij mooie projecten oppakken of doorgroeien in je werk. Stilstaan is immers achteruitgang. Je leven lang leren is belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt.

Vijf redenen voor een persoonlijk ontwikkelplan

Heb jij nagedacht waarin jij je de komende jaren verder wilt ontwikkelen en hoe je dat gaat aanpakken? Zet het ook op papier. Door het op papier te zetten, wordt het concreter en ‘echter’. Je kan er na verloop van tijd nog eens naar kijken of je je voornemens hebt waargemaakt. Hieronder noem ik vijf redenen waarom ik denk dat het belangrijk is om na te denken over je persoonlijke ontwikkelplan:

  • Houd de regie over je loopbaan in eigen hand;
  • Laat je loopbaan niet aan het toeval over;
  • Benut je talenten meer en blijft jezelf ontwikkelen;
  • Kies zélf aan welke verbeterpunten je werkt en;
  • Werk doelgericht aan je ontwikkeling en je loopbaan. 

Manieren om jezelf te ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen gebeurt niet alleen door het volgen van opleidingen. Het volgen van opleidingen is heel waardevol, maar er zijn meerdere manieren. Zo kan je in je huidige functie extra taken oppakken, deelnemen aan een project of meelopen met een collega. Dit zijn nog maar drie mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Lees hier tien manieren om jezelf te ontwikkelen.

Sorry, the comment form is closed at this time.