ME-Factor

Heb jij een loopbaanplan? Start nu met het plannen van je loopbaan en zorg dat je dat werk kan doen waar je plezier van krijgt.

Maak een plan voor je loopbaan; Je loopbaanplan

Heb jij een loopbaanplan? De kans dat je deze vraag met een ‘nee’ beantwoord is groot. Veel mensen besteden meer tijd aan het plannen van hun vakantie dan aan het plannen van hun loopbaan. Toch is het plannen van je loopbaan erg nuttig. Het maken van je loopbaanplan geeft je richting en zorgt er bovendien voor dat je je bewust bent wat jou kan helpen om jouw loopbaanwensen te kunnen realiseren.

Als je geen plan maakt voor je eigen leven, wordt je ingezet voor andermans plan (mooie quote van Remco Claassen).

Persoonlijk Ontwikkelplan (POP)


In sommige bedrijven wordt wel aandacht besteed aan het Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). In dit plan maak je samen met je leidinggevende een plan welke vaardigheden jij wilt ontwikkelen. Maar ik merk dat lang niet iedereen gebruik maakt van deze mogelijkheid. Zonde, het kan je veel inzicht geven en een duidelijke stappenplan voor je loopbaan, waarmee je aan de slag kan.


Om een loopbaanplan te maken is het allereerst van belang na te denken waar je over circa vijf jaar wilt staan. Of om het nog groter te maken; waar wil je in het bejaardenhuis op terug kunnen kijken? Als je goed voor ogen hebt waar je over vijf jaar wilt staan, kan je terugrekenen. Welke stappen kan je nemen om daar te komen?

Vragen voor jouw persoonlijk ontwikkelplan

Om je persoonlijk ontwikkelplan te schrijven, is het goed om er echt even de tijd voor te nemen. Het geeft immers richting aan jouw ontwikkeling. Met onderstaande vragen kan jij zelf aan de slag met het schrijven.

 • Waar ben ik goed in?
 • Wat vind ik het leukste in mijn werk en maak ik daar nu voldoende gebruik van?
 • Van welke activiteiten krijg ik energie? (zowel op het werk als buiten het werk)
 • Op welke manier kan ik deze activiteiten mogelijk meer doen?
 • Wat zijn mijn ontwikkelpunten en hoe kan ik die verbeteren?
 • Wat heb ik extra nodig om mijn werk goed te blijven doen of ander werk te kunnen doen?
 • Welke ontwikkelingen spelen in mijn branche en hoe kan ik daarop inspelen?
 • Wat zou ik over vijf jaar willen doen?
 • Welke (kleine) stappen moet ik zetten om over vijf jaar mijn doel te realiseren?
 • Wat is er nodig om mijn loopbaanwensen te realiseren?
 • Wat houdt mij tegen om mijn loopbaanwensen te realiseren?


Met bovenstaande vragen heb je een goede aanzet voor je loopbaanplan. Waarschijnlijk zal je er echt even de tijd voor moeten nemen om deze vragen goed voor jezelf te beantwoorden. Hoe eerlijker je de vragen beantwoordt, hoe beter je plan past. Veel succes. En plezier!

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op:

Sorry, the comment form is closed at this time.