ME-Factor

Wat doet een loopbaancoach?

Er zijn heel wat loopbaancoaches in Nederland, een vakgebied waar nog steeds groei in zit. Maar wat doet een loopbaancoach? Vroeger was het logisch om de voetsporen van je vader te volgen of 40 jaar bij dezelfde werkgever te werken. Na je basisopleiding was het niet heel gebruikelijk om je te blijven bijscholen. Vacatures vond je in de lokale krant. De hoeveelheid banen waren overzichtelijk, je kon kiezen wat in jouw sociale kring gebruikelijk was. 

Het bovenstaande is wat zwart-wit gezegd, maar je merkt het wel; er is heel wat veranderd op de arbeidsmarkt. Vandaar ook dat er ook steeds meer vraag is naar loopbaancoaching.

Rol van de loopbaancoach

Een loopbaancoach helpt je om weer te werken met plezier, dat kan in je huidige functie of in een andere functie zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je antwoorden hebt op vragen zoals ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’. Dit zijn voor veel loopbaancoachtrajecten echte basisvragen. Simpele vragen die soms moeilijk te beantwoorden zijn.

Een loopbaancoach helpt je dan antwoorden te krijgen op deze en andere loopbaanvragen. Een coach vraagt door, waar je zelf wilt stoppen met antwoorden. Een coach houd je een spiegel voor als je iets anders zegt dan dat je uitstraalt. Maar een coach kan ook adviseren, bijvoorbeeld op het gebied van sollicitatievaardigheden. 

Voor wie is loopbaancoaching geschikt?

Loopbaancoaching is geschikt voor iedereen, van starter tot iemand die al 30 jaar bij dezelfde organisatie werkt. Loopbaancoaching kan je inzetten op verschillende momenten in je loopbaan: het maken van een beroepskeuze, het nemen van een volgende loopbaanstap, maar ook bij bijvoorbeeld ontslag of burn-out. 

Mogelijk ben je uitgekeken op je huidige functie of moet je van functie veranderen. Misschien wil je je verder ontwikkelen, maar weet je nog niet goed welke kant op. Of wil je solliciteren op een nieuwe functie, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken. Zomaar wat vragen waarmee je bij een loopbaancoach terecht kan. 

Waaruit bestaat een loopbaantraject?

Een loopbaantraject is maatwerk en kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Wat zijn je ervaringen;
  • Wat zijn je sterke punten;
  • Wat vind je belangrijk in e werk;
  • Wat zijn je wensen in je werk;
  • Maken van je vijfjarenplan;
  • Je persoonlijke merk;
  • Opstellen krachtig cv;
  • Een goed profiel op LinkedIn;
  • Klaar voor je sollicitatiegesprek;
  • Een goede motivatiebrief;
  • Het vinden van geschikte functies;
  • Het verkennen van de arbeidsmarkt.

Verschillende loopbaancoaches

Er zijn veel verschillende soorten loopbaancoaches. Ik ben zelf van het praktische soort, ik hou van concrete vragen en opdrachten. Ook mag er best wat vaart in zitten, dus we hebben niet meer gesprekken dan nodig. Bovenal hou ik van aanpakkers, van de types ‘niet lullen, maar poetsen’. Ik vind het belangrijk dat mensen zo nu en dan nadenken over hun loopbaan en daarover in gesprek gaan.

Loopbaancoaching kan je zien als een investering in jezelf. Je staat stil bij wat jou werkplezier oplevert, zodat je vervolgens stappen kan zetten op weg naar jouw droombaan. 

Loopbaancoaching, dat kan ik toch wel zelf?

Niet iedereen maakt gebruik van loopbaancoaching. Met testjes en informatie op het internet of het lezen van de zelfhulp loopbaanboeken kom je mogelijk al een heel eind.

Toch is het voor veel mensen heel waardevol om met een loopbaancoach in gesprek te gaan. 

Ik spreek mensen die allerlei gratis online testjes doen en hierbij uitkomsten krijgen waar ze eigenlijk nog niets mee opschieten. Het geeft ze niet de duidelijkheid die ze zoeken.

Ook komen mensen bij mij die een vol hoofd hebben van het nadenken over hun volgende loopbaanstap en daardoor door het bomen het bos niet meer zien. Ze merken dat ze iets moeten doen met hun loopbaan, maar wat en hoe? Dat is juist het lastige. Een loopbaancoach kan je daarbij heel goed helpen.  Wil jij weten of ik jou kan helpen als loopbaancoach. Neem vrijblijvend contact met mij op.