Jobcrafting: verander van baan zonder van baan te veranderen
Je hebt het al een tijdje niet meer zo naar je zin op je werk, maar van baan veranderen is (voorlopig) geen optie. Ben je dan gedoemd elke ochtend met tegenzin naar je werk te gaan? Nee hoor. Je kunt ook van baan veranderen zonder van baan te veranderen. In deze blog vertel ik je alles over jobcrafting en wat jij vandaag nog kunt doen om het weer naar je zin te krijgen in je huidige werk!
Wat is jobcrafting?
Jobcrafting (in het Nederlands: baanboetseren) houdt in dat je zelf de touwtjes in handen neemt en onderzoekt hoe je jouw huidige baan (weer) betekenis kunt geven.
Er zijn 4 manieren waarop je dat kunt doen:
Task crafting
Bij task crafting vraag je jezelf af:
- Waar ben ik (niet) goed in?
- Waar krijg ik (geen) energie van?
Vervolgens kun je met je werkgever in gesprek gaan over de mogelijkheden om meer te doen van waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Misschien zijn er collega’s aan wie je taken kunt overdragen die jou energie kosten.
Relational crafting
Relational crafting houdt in dat je meer, minder of andere werkrelaties aangaat met collega’s, klanten, bezoekers of patiënten.
Stel je voor dat je tekstschrijver bent op een grote marketingafdeling en samen met andere tekstschrijvers aan een eigen eilandje zit. Een eindje verderop zit het social-mediateam aan een eigen eilandje en nog wat verderop zitten de vormgevers. Alle teams zitten de hele week in hun eigen bubble. Stel je eens voor tot wat voor verrassende en inspirerende inzichten je zou kunnen komen als je 1 dag per week aan een ander eilandje zou zitten.
Of denk aan schoonmakers in het ziekenhuis. Als schoonmaker kun je je puur op het weinig uitdagende schoonmaakwerk richten. Maar je kunt ook een lichtpuntje zijn in het leven van patiënten en bezoekers door even een babbeltje met ze te maken als je langskomt.
Cognitive crafting
In 1962 bracht president John F. Kennedy een bezoek aan het NASA Space Center. “Wat ben je aan het doen?”, vroeg hij aan een schoonmaker met een bezem in zijn hand. “Ik help mee om een man op de maan te krijgen, meneer de president”, antwoordde de man. Hij zag zichzelf als een onmisbaar onderdeel van de missie van NASA en gaf op die manier betekenis aan zijn routinematige werk. Dit is een voorbeeld van cognitive crafting.
Een andere vorm van cognitive crafting is anders tegen je werk aankijken. Natuurlijk, je brengt heel wat uren door op de werkvloer, maar je BENT niet je werk. Wat kun je in je vrije tijd doen om je leven meer betekenis te geven? Denk aan een hobby waarin je jezelf verder kunt ontplooien of vrijwilligerswerk. Door ook buiten je werk om te werken aan een betekenisvol leven, voorkom je dat de zin van je leven volledig wegvalt als (de zin in) je werk wegvalt.
Contextual crafting
De laatste vorm van jobcrafting is contextual crafting. Hierbij blijft je takenpakket onveranderd, maar voer je je werk uit op een andere plek (bijvoorbeeld thuis) of op een ander tijdstip (bijvoorbeeld ’s ochtends heel vroeg of in de avonduren).
Hulp nodig bij jobcrafting?
Ben jij ook op zoek naar meer uitdaging in je huidige werk of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan, maar weet je niet zo goed wat je wilt? Neem dan contact met mij op voor een gratis Skype- of Facetimegesprek van 20 minuten waarin je minstens 2 tips krijgt die je meteen kunt toepassen.