ME-Factor

10 manieren om je talenten te ontwikkelen.

Je wilt je als medewerker ontwikkelen in je functie en daardoor productiever en effectiever worden. Een ander voordeel van zelfontwikkeling is dat je door te leren en jezelf te ontwikkelen, je jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt onderhoudt. En in een tijd waarin baanzekerheid niet meer bestaat, is dat aspect essentieel.

Hoewel talentontwikkeling binnen bedrijven grote voordelen voor de organisatie en medewerker kent, is 39% van de organisaties nog niet bewust bezig met talentontwikkeling. Stel dat jij nu net in zo’n organisatie werkt. Wat kan jij dan zelf doen aan het ontwikkelen van je talenten binnen je eigen functie?

Tips om je talenten te ontwikkelen

  1. Weet wat je wilt. Maak een persoonlijk ontwikkelplan en bekijk op welke manier jij stappen kunt zetten in jouw ontwikkeling. Dit geeft richting aan je ontwikkelwensen.
  2. Wat zijn de mogelijkheden om een interessante klus op te pakken op het werk? Vaak zijn er naast de reguliere werkzaamheden best kansen om mee te doen aan een project of een nieuwe ontwikkeling.
  3. Is het mogelijk om ergens een stage te lopen, bijvoorbeeld op een andere afdeling binnen de organisatie?
  4. Vraag je collega’s om feedback. Het is best spannend om zelf om feedback te vragen, maar je kan heel veel leren van de feedback die anderen geven.
  5. Bekijk de mogelijkheden om een opleiding via je werk te doen. Als jij een goed doordacht ontwikkelplan hebt, kan je daarmee in overleg met je leidinggevende en hem of haar vragen of je de door jou uitgezochte opleiding mag doen. Neem dus zelf het initiatief tot het aanvragen van een opleiding.
  6. Ga vrijwilligerswerk doen. Mogelijk wil je talenten ontwikkelen die niet helemaal passen in je werksituatie. Bekijk dan of je deze talenten kunt ontwikkelen in een vrijwilligersfunctie.
  7. Leer bij via het internet. Internet staat boordevol interessante informatie, dus zoek op internet op het onderwerp waar jij meer van wilt weten. Wedden dat je heel veel interessante filmpjes, blogs, webinars etc. tegenkomt?
  8. Ga experimenteren. Leer door te doen, fouten maken mag. Maar door te blijven doen wat je altijd deed zal je weinig nieuws leren.
  9. Start een intervisiegroep met collega’s of vakgenoten, zodat je van elkaar kunt leren.
  10. Zoek een mentor of coach. Dit kan binnen of buiten de organisatie zijn. Een coach helpt je je doelen te realiseren en je verder te ontwikkelen.

Sorry, the comment form is closed at this time.