ME-Factor

Tien tips voor een goed sollicitatiegesprek

Goed nieuws! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent dus met je sollicitatie positief opgevallen en bent uit een grotere groep geselecteerd om persoonlijk kennis te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook tijdens het gesprek goed voor de dag komt? Met onderstaande tips voor je sollicitatiegesprek gaat dat vast lukken.

  1. Verdiep je in de organisatie.
    Natuurlijk heb je dat al gedaan voordat je solliciteerde, maar nu ga je nog een slag verder. Wat staat er op de website van de organisatie? Maar bekijk ook wat er verder over deze organisatie gezegd wordt in de media.

  2. Verdiep je in de functie.
    Lees de omschrijving van de vacature nog eens grondig door en onderzoek of je meer kunt vinden over de inhoud van de functie. Bijvoorbeeld; wat zijn de uitdagingen waarmee je in aanraking komt in deze functie? Hoe ga jij daarmee om?

  3. Verdiep je in je gesprekspartners.
    In de uitnodiging voor je gesprek staat vermeld met wie jij een gesprek hebt. Bekijk hun LinkedIn profielen en zoek op internet wat je nog meer over hen kunt vinden. Wie weet blijken je gesprekspartner en jij dezelfde hobby te hebben of kennen jullie dezelfde mensen.

  4. Zorg dat je naar de functie gekleed bent en er verzorgd uitziet.
    Bij twijfel wat de dresscode in de organisatie is, is het beter om iets te net gekleed te zijn.

  5. Kom op tijd, maar niet te vroeg.
    Meld je maximaal tien minuten voordat je de afspraak hebt bij de receptie.

  6. Zorg dat je alle gevraagde of door jou genoemde competenties kunt omschrijven via de STAR-methode.
    STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Voor elke competentie bedenk je een situatie uit je werkverleden, waarin je kunt laten zien dat je daadkrachtig was. Beschrijf wat jouw taak of rol in die situatie was. Vervolgens benoem je de actie die je hebt ondernomen om de situatie op te lossen. Tot slot benoem je het bereikte resultaat. Zo geef je een goed compleet beeld van jouw competenties.

  7. Zorg dat je in ieder geval een goed antwoord hebt op de volgende vragen:
    1. Waarom wil je hier werken?
    2. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
    3. Wat zijn je sterke punten?
    4. Wat zijn je minder sterke punten?

  8. Wees positief.
    Over jezelf, over je vorige werkgevers en over wat jij toevoegt in deze nieuwe functie. Leg de nadruk op je kwaliteiten, niet op je mindere punten.

  9. Een sollicitatiegesprek is een tweerichtingsgesprek.
    Dit gesprek is ook voor jou bedoeld om te kijken of jij in deze organisatie en deze functie wilt werken. Dus bedenk vooraf welke informatie jij nodig hebt om deze keuze te maken en bereid vragen voor die je wilt stellen tijdens het gesprek.

  10. Oefen je sollicitatiegesprek.
    Om goed voorbereid op het gesprek te komen, is het heel slim om te oefenen met bijvoorbeeld een loopbaancoach. Op die manier krijg je vooraf feedback hoe je je nog beter kunt presenteren.

Veel succes!