ME-Factor

Je talenten inzetten

Bevlogen mensen doen waar ze goed in zijn, ze zetten hun talenten in. Wanneer er tijdens jouw werk een groot beroep wordt gedaan op jouw talenten, levert dat je energie op in plaats van dat het je energie kost. Je gebruikt immers voor je werk de kwaliteiten die vanzelfsprekend voor je zijn, waardoor je die moeiteloos inzet in je werk.

Een talent of sterk punt is een patroon van denken, voelen of gedragen dat je op een productieve manier kunt inzetten. Iemand met het talent ‘actiegerichtheid’ zal bijvoorbeeld altijd een idee hebben voor een eerstvolgende stap. Iemand met het talent ‘positivisme’ zal altijd kansen zien. Het is het eerste, natuurlijke gedrag wat in je opkomt.

Een talent is iets wat je goed kunt en vaak ook wat je graag doet. Je doet het graag en ook als het even tegenzit zet je door. En – misschien wel het allerbelangrijkste – je krijgt er energie van. Mensen die hun talenten gebruiken en handelen vanuit hun natuurlijke kracht, voelen zich dan ook energieker en gelukkiger.

Het voordeel van het inzetten van je sterke punten is dat je je meer gezien voelt en dat je kwaliteiten op deze manier optimaal worden benut. Werken vanuit je kracht is plezieriger dan het proberen te verbeteren van je zwakkere punten.

Wat zijn jouw talenten?

Niet iedereen kan meteen een lijstje opnoemen met zijn eigen talenten, terwijl iedereen talenten heeft. Onderstaande vragen helpen jou om je talenten te zien.

  • Wat voor werk doe je graag?
  • Op welke talenten wordt dan een beroep gedaan?
  • Waar krijg je vaak complimenten over?
  • Wat zegt dat over wat je goed kunt?
  • Welke taken gaan jou moeiteloos af?
  • Wanneer ga je fluitend naar huis (of naar je werk)? Wat heb je dan bereikt? Welke kwaliteiten van jezelf zet je dan in?
  • Wat vind je een belangrijk succes uit de afgelopen tijd? Wat deed je, wat bijdroeg aan het succes? Wat was het effect daarvan? Wat zegt dit over wat je goed kunt?

Werken met je kernkwaliteiten en je sterke punten is heerlijk. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je talenten te benutten in een inspirerende en uitdagende omgeving, ben je lekker bezig en vliegt de tijd zonder dat je het door hebt.

Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.