ME-Factor

Vijf tips om de kans op een nieuwe baan te vergroten

Hans (47 jaar) zit wat onzeker tegenover me. Hij schuift nog eens op zijn stoel op en neer. “Hoe zorg ik nu dat ik een nieuwe baan krijg? Als ik een sollicitatiebrief schrijf, word ik zo afgewezen op mijn leeftijd.” De moed was hem al duidelijk in de schoenen gezakt voordat hij daadwerkelijk was begonnen.

Hans en ik hadden de afgelopen weken diverse gesprekken gevoerd om helder te krijgen wat hij verder in zijn loopbaan wilt gaan doen. Zo heeft Hans nu helder welke volgende stap hij wil gaan nemen en nu komt het moment van solliciteren. Zijn onzekerheid speelt op. Ik begrijp hem wel, na vijftien jaar in dezelfde functie te hebben gewerkt is het solliciteren alweer een flinke tijd geleden. Door het loopbaantraject heeft Hans goed inzichtelijk wat zijn sterke punten zijn en wat hij graag in zijn loopbaan wilt. Dat gaat hem sowieso al helpen.

Met Hans bespreek ik vijf tips om de kans op een nieuwe baan te vergroten. Deze tips deel ik ook graag met jou.

 1. Zorg voor een goed modern cv
  Met een cv van vijftien jaar geleden, aangevuld met je huidige werkervaring kom je er niet meer. Zorg dat je cv voldoet aan de eisen van nu. Maak een standaardversie, die je vervolgens aanpast aan elke vacature waarop je reageert. In de aangepaste versie zorg je dat de relevante informatie extra opvalt en laat je de niet relevante informatie bijvoorbeeld weg. Op die manier sluit jouw cv goed aan op de vacature.

 2. Informeer je netwerk over wat je zoekt
  Circa 70% van de vacatures wordt vervuld via het netwerk. Veel vacatures worden niet eens geplaatst, maar al vervuld door iemand die via het netwerk wordt aangedragen. Dus zorg dat je netwerk weet wat voor functie jij zoekt, dan kunnen ze met je meedenken.

 3. Gebruik LinkedIn
  LinkedIn is de place to be voor je loopbaan. Begin het liefst tijdig met je LinkedIn profiel te maken en je netwerk op te bouwen. Op het moment dat je het dan wilt benutten voor je loopbaan heb je al een netwerk opgebouwd. Op LinkedIn worden veel vacatures gedeeld, maar kan je ook jezelf goed zichtbaar maken.

 4. Ga koffie drinken
  Je hebt een specifieke functie of organisatie waar je graag wilt werken. Kijk of je een koffieafspraak kunt maken met iemand die deze functie vervult of een leidinggevende om meer te weten te komen over de functie en/of de organisatie. Op die manier weet jij beter wat er wordt gevraagd in de organisatie en tegelijkertijd val je meer op in de organisatie.

 5. Laat jezelf zien
  Het is natuurlijk fantastisch als jouw naam direct in iemands gedachte popt, wanneer er een functie vrijkomt die jij graag wilt vervullen. Dat kan door bovenstaande mogelijkheden te benutten. Zorg dat je zichtbaar bent, niet eenmaal, maar gedurende een langere periode.

Na het bespreken zucht Hans nog eens diep. Hij ziet er minder onzeker uit en ziet weer mogelijkheden. Opgelucht zegt hij; “gelukkig hebben we nog wat gesprekken te gaan, want ik kan wel een steuntje in de rug gebruiken bij deze stappen. Ik begrijp dat ze me gaan helpen, maar spannend vind ik het wel.” Hans moet het uiteindelijk zelf doen, maar ik help hem graag om de eerste stappen te zetten. Daar gaan we de komende weken mee aan de slag.

Kan jij ook wel wat hulp gebruiken in jouw zoektocht naar een nieuwe functie? Neem vrijblijvend contact met me op.