ME-Factor

Werken met plezier, werk doen wat je leuk vindt

Werken met plezier: voor sommigen lijkt dit een brug te ver. Er zijn mensen voor wie werk en plezier niet noodzakelijk met elkaar verbonden zijn. Werk is werk en dat doe je om geld te verdienen. Plezier maken doe je maar in je vrije tijd. Daarnaast hoor ik ook veel mensen zeggen dat ze allang blij mogen zijn dat ze een baan hebben, dus slepen ze zich dagelijks naar werk waar ze eigenlijk al een tijdje niets meer aan vinden. Ik ben van mening dat het anders kan, dat het anders moet.

Plezier in het werk is beter voor zowel werknemers als werkgever

Ja, ik besef heel goed dat mensen die ongewild zonder baan zitten, zeggen dat mensen die wel een baan hebben blij moeten zijn met een baan. En dat plezier in het werk er dan maar even niet in zit. Ik ben van mening dat ook in deze krappere tijden medewerkers plezier in het werk mogen hebben.

Plezier in het werk vind ik zelfs een noodzakelijke voorwaarde voor het werk. De kans om opgebrand te raken door werk waar je niet blij van wordt, is groot. Ook voor de organisatie zijn medewerkers die plezier in het werk hebben heel waardevol. De organisatie presteert dan beter, dit blijkt uit onderzoeken zoals Gallup Q12.

Hoe krijg jij meer plezier in je werk?

Hoe zorg je er nu voor dat je werk doet dat je leuk vindt? Allereerst is het van belang om inzicht te hebben in wat jij leuk vindt en wat je dromen zijn. Waarom werk je? Wat zijn jouw drijfveren? Van wat voor werk word jij gelukkig? Wat verwacht je van je collega’s? Welke werkwaarden zijn voor jou van belang? Wat kan je? Welke talenten wil je inzetten?

Het helder hebben van de facetten voor jouw ideale baan vragen soms best wat graafwerk. Hoe beter jij inzichtelijk hebt wat je wilt in je leven, des te gemakkelijker kan je er naartoe werken om dat te bereiken. Dat hoeft niet meteen groots, maar kan heel goed in kleine stappen. Mogelijk kan je in je huidige functie al wat veranderen, zodat je meer kan doen waar jij blij van wordt. Je kunt bijvoorbeeld gaan netwerken met mensen die al werken in de functie of branche waar je graag wilt werken. Vraag hen om meer informatie en welke diploma’s of ervaring je ervoor nodig hebt om daar te kunnen werken. Zo zijn er vele kleine stappen te bedenken op weg naar jouw droombaan.

Met een helder doel voor ogen kan je aan de slag met het vinden van een baan waar je met plezier naartoe gaat. Als tip zou ik nog willen meegeven; geniet ook van de reis op weg naar jouw ideale baan. En wacht niet met hebben van plezier tot je jouw ideale baan hebt gevonden. Ik wens je een fijne baan, met veel plezier.