ME-Factor

5 tips om succesvol te solliciteren

Terwijl je weer met frisse tegenzin op je werk bent aangekomen, scrol je even op je mobiel door de nieuwste vacatures heen. BAM, daar staat ‘ie: de vacature voor jouw droombaan! Eigenlijk was je nog helemaal niet gericht op zoek naar een nieuwe baan, toch voel je aan alles dat je deze kans niet moet laten lopen.

Snel lees je verder en tot je grote schrik zie je dat de sluitingsdatum over twee dagen is… Twee dagen?!

Ondertussen schiet er door je hoofd dat je eigenlijk al jaren niet hebt omgekeken naar je cv. En dan moet je ook nog zorgen dat je eruit springt met een geweldige sollicitatiebrief. HELP!

Tip 1: zorg dat je cv up-to-date is

Misschien klinkt dit nog als een ver-van-je-bed-verhaal, toch zou het jou ook zomaar kunnen gebeuren. En, als die droombaan dan ineens voorbijkomt, wil je goed voorbereid zijn. Je voorkomt een hoop stress als je zorgt dat je cv in ieder geval up-to-date is!

Of je nu al gericht op zoek bent naar een nieuwe baan, of er misschien nog niet mee bezig bent maakt niet uit. Het is altijd goed om te zorgen dat jouw cv nét even anders is dan alle standaard cv’s die werkgevers voorbij zien komen. Wist je dat recruiters binnen slechts negen seconden scannen of een cv er aantrekkelijk uitziet?

Juist daarom is het nu belangrijker dan ooit om te zorgen dat jij er klaar voor bent, want als die droombaan ineens om de hoek komt kijken; heb jij in ieder geval geen stress over je cv!

Tip: start tijdig met het maken en/of updaten van je cv; wees goed voorbereid!

Tip 2: breid je netwerk uit als je een nieuwe baan wilt vinden

Een warm netwerk om je heen kan ontzettend helpen om een nieuwe baan te vinden. Je kunt je netwerk uitbreiden door te connecten met interessante mensen op sociale media, zoals LinkedIn. Hoe meer jij interesse toont in anderen, hoe sneller jij de juiste contacten legt. Natuurlijk kun je ook op andere manieren netwerken, zelfs op het schoolplein van je kinderen!

Tip: onderschat iemand nooit! Anneke die bij de supermarkt achter de kassa zit, kan misschien wel een vriendin hebben die werkt bij het bedrijf waar jij graag binnen wilt komen. Onderschat nooit de kracht van een goed netwerk.

Tip 3: doe moeite om een bedrijf te leren kennen

Als je een vacature hebt gevonden die je enorm aanspreekt, is het belangrijk om je te verdiepen in de organisatie, voor je een sollicitatiebrief gaat schrijven. Doe moeite om een bedrijf te leren kennen door hun website te bekijken. Ook kun je de sociale media van het bedrijf checken.

  • Welke boodschap laten ze zien?
  • Zijn er bepaalde punten die je erg naar voren ziet komen?
  • Zie je raakvlakken met jouw eigen kwaliteiten?

Tip: door goed voorbereid te zijn in het bedrijf, kun je makkelijker een goede sollicitatiebrief schrijven!

Tip 4: denk na over jouw eigen kwaliteiten 

Soms kan het heel moeilijk zijn om een nieuwe baan te vinden, zeker als je noodgedwongen op zoek moet. Misschien is jouw huidige functie in de knel gekomen door de coronacrisis, of loopt jouw contract af. Wat de reden ook is, het is altijd goed om na te denken over jouw eigen kwaliteiten.

Als je eenmaal inzichtelijk hebt waar je goed in bent en waar je misschien nog aan kunt werken, is het vinden van de juiste baan minder lastig dan je denkt. 

Tip: vind jij het lastig om jouw eigen kwaliteiten te ontdekken? Vraag je omgeving wat zij als jouw kwaliteiten zien. Het levert mooie inzichten op.

Tip 5: laat je cv en sollicitatiebrief door iemand beoordelen

Afgewezen worden omdat jouw sollicitatiebrief spelfouten bevat of omdat je cv misschien toch minder sterk overkomt dan je dacht; dat is zonde toch? Laat je cv en sollicitatiebrief door iemand beoordelen die er verstand van heeft, zo voorkom je afwijzingen op basis van slordigheden. Ook kan het fijn zijn om een frisse blik van iemand anders te krijgen, die je misschien nog tips en verbeterpunten kan geven.

Tip: bekijk de mogelijkheden om een origineel cv te maken, zodat je er direct uitspringt. Er zijn genoeg programma’s op internet te vinden, waarmee je jouw cv kunt ‘pimpen’.

Volg mijn cursus ‘solliciteren met succes’

Hopelijk kun je met de vijf bovenstaande tips al aan de slag, maar ik kan me voorstellen dat je net even iets meer behoefte hebt aan hulp. Misschien ben je door de coronacrisis wel noodgedwongen op zoek naar een andere baan, of ben je al werkeloos en wil je zo snel mogelijk weer aan de slag. Wellicht is dit allemaal nog niet van toepassing, maar wil je wel klaar zijn als jouw droombaan ineens om de hoek komt kijken! Niets is zo vervelend als onvoorbereid en ‘snel snel’ een sollicitatiebrief en cv te moeten maken. Als loopbaancoach voor aanpakkers zoals jij, kan ik je hier gemakkelijk mee helpen!

In mijn cursus solliciteren met succes leer je stap voor stap hoe jij klaar bent om die nieuwe baan te vinden! Je leert niet alleen hoe je een geweldige cv maakt, ook ontdek je hoe je een ‘kick-ass’ sollicitatiebrief schrijft, die wél blijft hangen! Daarnaast leer je alles over netwerken, de kracht van LinkedIn en ik bereid je voor op het sollicitatiegesprek.

Klinkt goed toch? De training volg je al vanaf € 49,-. Bekijk de training hier en schrijf je in, je kunt op ieder gewenst moment beginnen!