ME-Factor

Uitspreken van je ambities; durf jij?

Ik ben een voorstander van het uitspreken van je ambities. Door je uit te spreken dat je graag bepaalde werkzaamheden wilt doen of wilt doorgroeien, maak je jezelf zichtbaar. Hierdoor kunnen mensen met je meedenken en je naam noemen wanneer dat nodig is. Onbekend maakt onbemind vind ik hier erg van toepassing. Stel dat er in je team een nieuwe klus beschikbaar komt die jij heel graag zou willen uitvoeren, dan is het handig dat je omgeving weet dat je die ambitie hebt.

Zichtbaar voor interne functies of opdrachten

In de periode dat ik leidinggevende was en er organisatie breed een nieuw project opgestart werd, bedachten wij als leidinggevenden wie we geschikt vonden in het projectteam. Er kwam geen sollicitatieproces, je werd ervoor gevraagd. Als op zo’n moment niet helder is dat jij ambitie hebt om in dit projectteam mee te doen, dan wordt er mogelijk ook niet aan je gedacht en dat is zo zonde. Ik weet dat het nog steeds in veel organisaties op deze wijze gebeurt. Projectteams worden samengesteld op basis van de genoemde namen. Zorg dus dat jouw naam genoemd wordt voor de klussen die bij jou passen.

Laat jezelf zien

Ook op een andere manier heb ik het meegemaakt. Ik wilde graag lesgeven bij de leergang ploegchefs voor de brandweer. Deze ambitie had ik niet uitgesproken, ik dacht er niet bij na bij wie ik die ambitie bekend kon maken. Op een moment zag ik een tweet van een docent die lesgaf bij de leergang over dat hij die dag weer ging lesgeven. “Oh dat lijkt me echt heel tof”, dacht ik nog, maar verder ondernam ik geen actie. Later bleek dat de betreffende docent vanwege zijn leeftijd wilde stoppen en op zoek was naar opvolging. Gelukkig had ik me regelmatig laten zien (ook op social media) en dat zorgde ervoor dat hij mij heel voorzichtig benaderde of het me wat leek.

En of het me wat leek! Een fantastische opdracht om dit te doen. Dit voorbeeld liep gelukkig goed af voor mij, maar de kans was ook groot geweest dat hij niet aan mij had gedacht en dan was deze superleuke opdracht aan mij voorbij gegaan.

Daarom wil ik je mijn advies meegeven: zorg dat je omgeving weet wat je kan en wat je wilt. Dan kan jouw naam genoemd worden wanneer er een nieuw project wordt opgestart die perfect bij je ambities passen. Fijn voor jou en fijn voor de organisatie.

Drie manieren om je ambities uit te spreken

  1. Vertel je leidinggevende over je ambities
    Een eerste stap om je ambities uit te spreken kan in een gesprek met je leidinggevende. Je leidinggevende kan met je meedenken hoe jij je ambities vorm kan geven en hoe je kan groeien in je loopbaan. Daarnaast heeft hij of zij waarschijnlijk beter zicht op taken en klussen die bij jouw ambitie passen, dus naast de ondersteuning draagt het ook bij aan het bereiken van jouw doel.

  2. Laat jezelf zien
    Met alleen je leidinggevende laten weten in welke richting jij wilt groeien ben je er nog niet. Dus laat jezelf ook op andere manieren in en buiten de organisatie zien. Social media is daarvoor een heel mooie manier. Laat zien waar je mee bezig bent en waar je interesses liggen. Spreek je ambities uit.

  3. Ga in gesprek
    Een derde manier om je ambities uit te spreken is om in gesprek te gaan met mensen die de functie uitoefenen die jij ambieert. Op die manier krijg je meer informatie over de functie en kan je ontdekken wat je mogelijk nog moet ontwikkelen. Daarnaast maak je jezelf zichtbaar op de betreffende afdeling. Op het moment dat er een vacature komt, heb jij al in een vroeg stadium je interesse laten zien. Dat kan zeker in je voordeel werken bij je sollicitatie.

Welke ambities heb jij?

Weet jij wat je wilt en welke ambities je wilt laten zien? Nog niet?
Ik help je graag inzicht te krijgen welke ambities jij hebt.