Meld je aan voor de loopbaanberichten in je mailbox, vol inspiratie zodat jij de regie houdt op je loopbaan.

 

ME-Factor

Energiegevers en energievreters

Creëer een goede balans tussen energiegevers en energievreters

Om energiek en vitaal te zijn is het nodig om een balans te vinden tussen de dingen die je  energie geven en je energie kosten. De activiteiten die je onderneemt hebben namelijk een enorme invloed op je energieniveau. Waar je energie van krijgt is persoonlijk. De één krijgt energie van anderen helpen, de ander krijgt energie van bijeenkomsten organiseren. Het is verstandig je eigen energiegevers en –vreters te (leren) kennen. Zorg dat je vooral bezig bent met activiteiten die je energie geven. Creëer een goede balans tussen jouw energiegevers en energievreters.

Energiemanagement

Welke activiteiten op het werk geven jou energie? Is dit in verhouding met de zaken die je geen energie geven? Stel dat je op een dag veel vergaderingen hebt, waardoor je energie wegloopt. Dan kom je mogelijk helemaal leeg thuis. Maar heb je een dag gehad met veel leuke werkzaamheden, dan heb je ook ‘s avonds nog energie. Een dag met energielekkende activiteiten kan nog, maar als dit te vaak voorkomt is het toch het moment om in in actie te komen.

Enkele veelgenoemde voorbeelden van kleine energiegevers:

  • Pauzemomenten
  • Uitjes
  • Sporten
  • Uitdagend werk

Heb jij het gevoel dat dit bij jou uit balans is? Kies er dan voor om de energievreters terug te dringen en voorkom een verstoring van je energiebalans. Of zorg ervoor dat je meer energiegevers in je leven krijgt. Veel mensen met een zware baan gaan aan het einde van hun drukke en stressvolle werkdag hardlopen, om zo de spanning van zichzelf af te laten glijden. Ondanks dat hardlopen een fysieke belasting is, levert dit beduidend positieve energie op en geeft het een heerlijk gevoel na afloop.

Energiemanagement gaat over goed voor jezelf zorgen. Dit doe je door niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk op tijd uit te rusten. Om je energie zo goed mogelijk in te zetten, is het verstandig om ook te kijken naar je dagindeling. Op welke momenten ben je het meest productief en op welke momenten niet? Benut de productieve momenten zo optimaal mogelijk, zodat je op de andere momenten de simpelere taken kunt doen.

Jouw energiegevers en energievreters

Het is goed om eens voor jezelf stil te staan wat jouw energiegevers en energievreters zijn. Bekijk je agenda van afgelopen week eens en bekijk welke activiteiten of mensen jou energie geven of juist vragen. Met onderstaande vragen kan jij meer inzicht krijgen:

  • Wat geeft jou energie?
  • Wie geeft je energie?
  • Wat kost je energie?
  • Wie kost je energie?
  • Welke omgeving geeft jou energie?
  • Op welk moment van de dag heb jij het meeste energie?

Creëer een goede balans tussen de dingen die je energie geven en je energie kostenManage je energie, niet je tijd. Iedereen heeft 24 uur in een dag, maar sommigen halen daar veel meer uit dan anderen. Het gaat er niet om hoeveel tijd je hebt, maar wat je in die tijd doet. Juist door je energie te richten op de dingen waar je energie van krijgt en wat belangrijk voor je is, haal je het beste uit jezelf en je kostbare tijd. Creëer dus een goede balans tussen jouw energiegevers en energievreters. Bovendien is het zoveel leuker om ook met energie weer thuis te komen.

Wil jij werken met meer plezier en meer energie? Maak dan je eigen loopbaanplan. Kijk hier hoe je dat doet. Natuurlijk kunnen we ook een persoonlijk gesprek plannen om samen te sparren wat jij nodig hebt om meer energie uit je werk te halen.